Covid-19: "Aveam impresia că nu mă pot mobiliza" - mărturie personală

radu_clit.jpg

Radu Clit
Psihologul Radu Clit povestește experiența personală cu Covid-19
Image source: 
Radu Clit

"Cunoașteți pe cineva care s-a îmbolnăvit de Covid-19?" o întrebare retorică a scepticilor și negaționiștilor pandemiei Coronavirus. Un supraviețuitor al bolii își dezvăluie propria experiență a bolii. 

Radu Clit este psiholog care trăiește de aproape 30 de ani la Paris. În primăvara acestui an el a fost depistat pozitiv cu Coronavirus și a dezvoltat simptomele bolii Covid-19. El povestește într-un interviu la RFI experiența sa.

Radu Clit: Eu am dezvoltat boala la începutul perioadei de carantină, la sfârșitul lui martie sau începutul lui aprilie, lucrurile nu sunt încă clare, fiind o boală în curs de a fi studiată.

Inițial nimeni nu avea convingerea că e vorba de un pericol real, un fel de invenție, nu neapărat a guvernului francez în speță.

Deci când am fost diagnosticat de medicul de familie, după aceea am făcut și testul nazal care a confirmat boala cu toate că suferința mea nu a fost foarte mare, am avut simptome relativ lejere.

Reporter: Cât a durat boala?

Radu Clit: Asta e greu de spus pentru că am avut o primă perioadă în care credeam că sunt răcit și de abia după aceea când am avut niște simptome digestive m-am dus la doctor, i-am cerut să fac testul nazal, el a zis că nu-mi recomandă.

Cu toate acestea am insistat, am luat o programare, a durat o săptămână până am făcut testul, iar în perioada asta am început să am și tuse, care a durat vreo trei zile, din nou, fără să fie gravă, iar medicul mi-a zis la momentul respectiv că nu este întâmplător.

După ce credeam după 1 mai că totul s-a terminat, am mai avut o zi două de tuse și ceea ce s-a repetat au fost niște dureri în regiunea cefei pe care le-am resimțit și în ultimele zile.

Deci nu este foarte clar dacă este o nouă îmbolnăvire, o nouă contaminare, sau ar fi vorba de un nou episod al aceleiași boli.

Reporter: Ați rămas cu sechele după această boală?

Radu Clit: Am rămas cu niște zgomote în urechi, nu știu dacă este neapărat în legătură cu boala.

Cam asta e în general dificultatea, că nu se știe clar, dar totul e posibil, e o boală care poate să afecteze organe diferite, inclusiv creierul.

Reporter: Din punct de vedere psihologic, ce efect a avut boala?

Radu Clit: Inițial teama este foarte prezentă pentru că necunoașterea deschide perspectiva dezvoltării formelor cele mai grave.

Ulterior, văzând că nu dezvolt o formă gravă m-am mai liniștit, dar în cazul meu simptomul dominant era oboseala, pe care inițial  consideram a fi o diminuare a voinței, aveam impresia că nu mă pot mobiliza, dar de fapt erau niște mecanisme biologice care acționau.

Reporter: Dacă facem saltul de la experiența personală la planul general, care ar fi simptomele psihologice cauzate de Covid-19?

Radu Clit: Eu cred că simptomele se găsesc la nivel colectiv: teama. Am auzit chiar de cadre medicale a căror impresie că sunt bolnave nu a fost confirmată ca și cum teama de a dezvolta boala ar putea crea simptome asemănătoare.

În plus, fiind vorba de o boală care într-o anumită măsură e mortală, teama a dublată cumva de tendința de a tăgădui pericolul.

Ascultați interviul cu Radu CLIT luat de Petru CLEJ