Epidemiolog: România poate ajunge la 2.629 de cazuri noi de coronavirus, zilnic

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici face apel la repectarea celor 3 reguli simple pentru limitarea răspândirii virusului: purtați mască, spălați-vă pe mâini, păstrați distanțarea fizică față de alte persoane. În caz contrar avertizează el, "situația din spatele cifrelor nu ne va ierta și cifrele astea vor reflecta o realitate care poate deveni foarte crudă".    

Scenariu sumbru privind evoluția infectărilor cu coronavirus. Dacă oamenii vor continua să încalce regulile sanitare, să nu poarte mască, la jumătatea lunii august România va ajunge să raporteze peste 2.600 de noi îmbolnăviri zilnic. Asta va avea un impact uriaș asupra secțiilor de terapie intensivă. "Îmi doresc din tot sufletul să nu ajungem acolo", spune la RFI vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. Prognoza făcută de el are la bază un număr de de reproducție de 1.2. Acesta ne arată câte persoane se infectează de la un singur caz. În acest moment, în România acest indicator este de 1.1. Dacă nu va scădea sub acest nivel, la jumătatea lunii septembrie vom avea 1880 de noi infectări zilnic, avertizează Emilian Popovici.

Noi am făcut o proiecție pentru număr bazal de reproducere de 1.1 care arăta că în jurul datei de 14 august vom ajunge la 836 de cazuri noi pe zi, cu o corespondeță în terapia intensivă de 561 de cazuri. dar am făcut o proiecție la 1.2 număra bazal de reproducere care ar fi însemnat în 14 august, pornind din urmă cu 7 săptămâni, bineînțeles, o corespondeță de 2629 de cazuri noi pe zi și 1428 de cazuri în terapia intensivă. Deci este posibil ca să se întâmple așa dacă oamenii vor continua să nu țină cont de aceste măsuri. Dacă s-ar menține tot 1.1 în continuare, numărul bazal de reproducere după 14 august, am ajunge în 14 septembrie la 1880 de cazuri noi depistate zilnic și la o corespondență în terapia intensivă de 1149 de cazuri. Sper că nu am încurcat pe nimeni cu aceste cifre, dar situația de fapt din spatele acestor indicatori nu te iartă. (...) Dacă toată lumea ar purta măști, ar fi practic transmiterea blocată într-un procent extrem de semnificativ.       

Emilian Popovici face apel la repectarea celor 3 reguli simple pentru limitarea răspândirii virusului: purtați mască, spălați-vă pe mâini, păstrați distanțarea fizică față de alte persoane. În caz contrar avertizează el, "situația din spatele cifrelor nu ne va ierta și cifrele astea vor reflecta o realitate care poate deveni foarte crudă".    

Alte 799 de noi îmbolnăviri au fost raportate vineri în România, bilanțul ajungând la 35.802, potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică. Numărul pacienților de la terapie intensivă este într-o continuă creștere, vineri ajungând la un total de 273, cu 12 mai mulți decât la bilanțul precedent.