OMS: „Nicio revenire la vechea normalitate în viitorul apropiat”

oms.png

Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
Image source: 
AFP via France24

Pandemia de coronavirus va continua să se agraveze dacă măsurile de prevenție necesare nu sunt puse în aplicare la nivel mondial, a avertizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Pentru el, nu va exista „nicio revenire la vechea normalitate în viitorul apropiat”.

Declarația a venit luni, într-o zi în care s-a înregistrat un număr record de noi cazuri la nivel mondial:: 230.000.

"Virusul rămâne inamicul numărul unu, dar acțiunile multor guverne și ale oamenilor nu reflectă acest lucru", a declarat directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferințe virtuale.

”Credem că prea multe țări merg într-o direcție greșită. Mesajele contradictorii din partea liderilor subminează cel mai esențial ingredient al oricărui răspuns: încrederea”, a adăugat el, fără a cita numele lor.

Directorul OMS a cerut din nou guvernelor să comunice clar cu cetățenii lor și să pună în aplicare o strategie globală pentru a stopa transmiterea virusului și pentru a salva vieți, solicitând în același timp oamenilor să urmeze mai multe măsuri, cum ar fi respectarea distanței, spălarea mâinilor, purtarea unei măști și izolarea în cazul în care sunt bolnavi.

„Dacă principiile de bază nu sunt respectate”, totul va fi „din ce în ce mai rău”

"Dacă principiile de bază nu sunt respectate, această pandemie nu poate merge decât într-o singură direcție: Va fi din ce în ce mai rău", a spus el. " Vreau să fiu sincer cu voi: vechea normalitate nu va reveni în viitorul apropiat ", a subliniat șeful OMS.

Pandemia de coronavirus a ucis peste 569.000 de oameni din întreaga lume, de când biroul OMS China a raportat boala la sfârșitul lunii decembrie.

Peste 12,9 milioane de cazuri de infectare au fost oficial diagnosticate, dintre care cel puțin 6,9 milioane sunt acum considerate vindecate.

SUA, care a înregistrat primul deces cauzat de coronavirus la începutul lunii februarie, este țara cea mai afectată, în ceea ce privește numărul de decese și de cazuri. Pe locul doi se află Brazilia. "Epicentrul virusului este încă pe continentul american, unde peste 50% din cazuri au fost înregistrate la nivel mondial", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24