Amnesty International: Guvernele trebuie trase la răspundere pentru cele 3.000 de decese în rândul personalului medical, provocate de Covid-19

amnesty.jpg

Cel puțin 3.000 de decese în rândul personalului medical, provocate de Covid-19. Bilanţul real probabil este mult mai mare, afirmă Amnesty International.
Cel puțin 3.000 de decese în rândul personalului medical, provocate de Covid-19. Bilanţul real probabil este mult mai mare, afirmă Amnesty International.
Sursa imaginii: 
Amnesty International

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a contabilizat circa 3.000 de decese în rândul cadrelor medicale în 79 de ţări. Guvernele trebuie trase la răspundere pentru aceasta, scrie Amnesty. Organizația estimează și că, probabil, bilanţul real al deceselor în rândul celor care tratează pacienți cu coronavirus este mult mai mare.

"Expuşi, reduşi la tăcere, atacaţi" - așa se intitulează raportul publicat azi de organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International.

Din document reiese clar că multe state nu reuşesc să asigure protecţie adecvată pentru angajaţii din sănătate care tratează pacienți cu coronavirus.

Lipsa echipamentelor de protecţie personală pentru angajaţii din sănătate a fost identificată în aproape toate ţările şi regiunile analizate .

Organizaţia de apărare a drepturilor omului a contabilizat circa 3.000 de decese în rândul cadrelor medicale în 79 de ţări, adăugând că bilanţul real este foarte probabil mult mai mare.

Potrivit monitorizării Amnesty, în topul țărilor cu cele mai multe decese în rândul personalului medical care a tratat pacienți de COVID-19 se află Rusia (547), Marea Britanie (540) și SUA (507). Alte exemple sunt: Brazilia (351), Mexic (248), Italia (188), Egipt (111), Iran (91), Ecuador (82) și Spania (63).

Raportul scoate în evidență şi alte probleme: salariile mici, numărul mare de ore lucrate şi sancţionarea persoanelor care denunţă condiţiile proaste de lucru în unele ţări. În ţări precum Rusia şi China, lucrătorii medicali riscă represalii dacă "vorbesc public despre condiţiile lor de muncă sau în cazul în care critică reacţia autorităţilor", susţine Amnesty.

Raportul poate fi consultat aici.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, numărul total de cazuri de îmbolnăviri la nivel mondial a ajuns la 12.552.765. Un număr record de cazuri confirmate în 24 de ore a fost înregistrat ieri - peste 230.000 de cazuri - cele mai multe fiind în SUA, Brazilia, India și Africa de Sud.

561.617 de oameni și-au pierdut viața în cele 7 luni care au trecut de la declanșarea epidemiei.