Epidemiolog: Degeaba nu crezi tu în război, pentru că el există

Dacă se păstrează trendul actual, în august ne vom trezi cu 800 de cazuri pe zi, atrage atenția vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. "În război nu poți să spui că vrei armistițiu o săptămână pentru că te duci în vacanță" spune medicul.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, vorbește la RFI despre riscurile la care ne supunem  în cazul în care nu respectăm cele trei reguli: distanțare fizică, igiena mâinilor și purtatul măștii.

Emilian Popovici: Este un scenariu real. Se bazează pe calcule făcute de un statistician cu doctorat în Statele Unite, domnul Valentin Pârvu, care până acum a reușit să puncteze foarte corect lucrurile. Nu văd de ce nu ar fi foarte corect și de acum încolo. Este vorba de numărul bazal de reproducere. Practic, noi din data de 1 iunie avem un număr bazal de reproducere mai mare de 1, în general pe la 1.06, 1.07, 1.08. E aproape de 1.1.

Dacă acest număr bazal de reproducere se va menține la acest nivel până în data de 23 august, asemenea cifre precum cele comunicate și publicate pe site-ul https://www.graphs.ro/, cu 700 – 800 sau ușor peste 800 de cazuri noi pe zi și cu aproximativ 500 de cazuri internate în terapie intensivă (sunt plauzibile). Asta este situația. Depinde de noi, de felul în care respectăm măsurile de protecție deja cunoscute, respectiv portul măștii, igiena mâinilor și bineînțeles, distanțarea fizică.

Sursă Foto: https://www.graphs.ro/

Rep: Pe de altă parte, se mai poate face ceva în condițiile în care în ultimele zile am asistat și la ieșirea din izolare, plecarea de la spital a celor asimptomatici? Mai poate fi oprit fenomenul?

E.P: În Italia oamenii au ignorat într-o oarecare măsură problema. Au considerat că nu este o problemă foarte gravă. S-a ajuns la o situație foarte gravă la ei din punct de vedere medical, cu o hiperîncărcare a spitalelor. Au învățat o lecție din asta.

Acum oamenii se comportă responsabil vis-a-vis de aceste măsuri și se văd consecințele, în sensul că au cifre bune. Noi ar trebui să facem tot ce avem de făcut ca să nu ajungem într-o situație delicată și după aceea să tragem învățăturile și să respectăm măsurile, așa cum, de fapt, ar trebui să le respectăm cu toții acum.

Nu spun că populația nu le respectă. Le respectă într-o măsură, dar nu toți. De aici apare această creștere a numărului de infecții, pe fondul relaxării măsurilor la modul general. Nu ar trebui să continuăm cu această creștere.

Dacă până în jurul datei de 23 august se menține acest număr bazal de reproducere de peste 1, în spre 1.1, cum este acum, vom ajunge la o situație care este suportată de sistemul de sănătate. La 500 de cazuri dispozitivele de terapie intensivă fac față. Dar să ne întrebăm dacă această cifră se va menține și după 23 august, ce se va întâmpla în septembrie.

 

Rep: Creșterea asta este exponențială, nu este liniară. Înțeleg că rezultatele le vedem cam la două săptămâni.

E.P: Da, este o creștere care se calculează după formule. Este o explicație matematică mai complicată. Domnul Valentin Pârvu a făcut aceste calcule. Ele sunt matematic exacte.

Nu au cum să dea foarte mari erori. Ideea era că în jurul datei de 23 august vom ajunge la niște cifre, cam 700 – 800 de infecții noi pe zi dacă se continuă cu această linie de 1.1 a numărului bazal de reproducere. Dar dacă se va continua și dincolo de 23 august creșterea va fi progresivă. În septembrie ne vom confrunta cu alte cifre, care vor fi și mai mari.

De aceea e important ca acum oamenii să respecte măsurile, indiferent că sunt la munte, la mare sau acasă, fiecare la domiciliul lui. Să nu ajungem în situația asta. (Trebuie să revenim) la un număr bazal de reproducere sub 1, cu o epidemie în scădere.

Se știe că dacă acest număr este peste 1 arată o epidemie în creștere, dacă este sub 1 arată o epidemie în scădere. Noi, în 15 mai, am plecat de la un număr bazal de reproducere de 0.89. Era cu epidemia în scădere. El a fost chiar la 0.85 cu câteva zile înainte de data de 15 mai. Eram cu o epidemie în scădere, s-au relaxat măsurile, oamenii s-au relaxat și ei, cifrele au crescut. Așa s-a întâmplat peste tot în lume din Coreea până în Statele Unite.

Rep: Oamenii s-au relaxat și a apărut și un alt fenomen. Oamenii încep să nu mai creadă. Virusul nu se vede.

E.P: Eu am spus acest lucru în mod repetat. Ne confruntăm cu un război global în care lipsește conflictul militar. Parte socială, partea de sănătate publică, partea economică sunt prezente. Într-o stare de război nu poți să spui că vrei armistițiu o săptămână pentru că te duci în vacanță sau că nu mai vrei să auzi în infecție sau că nu crezi în ea. Degeaba nu crezi tu în război pentru că el există. Dacă nu crezi în el, consecințele nu sunt dintre cele mai bune. Noi nu facem altceva decât să facem o avertizare, să transmitem un mesaj. Restul depinde de oameni.

Rep: Poate fi o soluție revenirea la unele restricții?

E.P: Sper să nu se ajungă la revenirea la restricții. Cred cu putere că oamenii își dau seama, în mare majoritate, de situația în care ne aflăm și vor lua aceste măsuri simple care ne pot feri de necazuri de sănătate și ne pot feri de necazurile pe care eventualele restricții le-ar putea aduce. Sunt trei măsuri simple: igiena mâinilor, purtatul măștii, distanțarea fizică. Eu zic că respectând aceste trei măsuri dovedim dacă ne-am adaptat la această situație a infecției cu Covid19 sau nu ne-am adaptat.

Rep: Toate aceste restricții ne fac să ne modificăm și comportamentul social cumva. Nu ne mai îmbrățișăm. Nu mai dăm mâna. Pentru o persoană, ce cerc de apropiați ar trebui să aibă cu care să își permită anumite libertăți, să nu păstreze această distanță?

E.P: Nu este vorba de a exclude persoane dintre cele cu care avem un contact normal și avem întâlniri normale de fiecare zi. E vorba de a respecta măsurile atunci când suntem în prezența unor persoane. Nu trebuie să ne izolăm în sensul de a nu ne mai întâlni cu oamenii. Sigur că prin mobilitate, crescând numărul de deplasări, crești numărul de contacte și crești riscul de infecție. Dar în același timp îl poți scădea, chiar dacă ai aceste contacte interumane dacă respecți măsurile. Practic, respectarea măsurilor este de bază, nu neapărat excluderea unor persoane din anturaj.

Rep: Aerul condiționat ce rol are în toată această poveste?

E.P: Din câte știu eu cel puțin, aerul condiționat nu se folosește în mijloacele de transport în comun la ora actuală. Asta creează un disconfort. Dar trebuie să ne gândim logic. În momentul în care vehiculezi un virus pe care aerogenă și ai un aer condiționat care îl ajută în mișcare, nu poate să aibă un rol chiar pozitiv.