UE, pentru un vaccin anti-Covid 19 accesibil tuturor

parlamentul_european.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

Comisia Europeană a publicat ieri bilanțul Summitului pentru strângerea de donații „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”.

Strângerea de fonduri a totalizat 6,15 miliarde EUR pentru a contribui la dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus. Fondurile obținute vor sprijini, de asemenea, redresarea economică în regiunile și comunitățile cele mai fragile din lume.

Un număr de 40 de guverne au luat parte la summit și s-au angajat să asigure accesul universal la medicamentele pentru coronavirus și să ajute, într-un mod echitabil și just, la reconstrucția comunităților care au fost afectate grav de pandemie.

Astfel, angajamentele totale asumate în cadrul maratonului donatorilor, desfășurat în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus și lansat în 4 mai de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se ridică la 15,9 miliarde EUR.

Sumele strânse ar putea face posibilă capacitatea de producție a peste 250 de milioane de doze de vaccin destinate țărilor cu venituri medii și mai mici.

Dincolo de bani, mesajul politic al Uniunii Europene este foarte important.

Veștile care vin din lumea cercetătorilor în domeniul medical indică apropierea momentului în care un vacin anti-coronavirus va putea ajunge în stadiul de a fi produs pe scară largă. Aceasta este vestea bună.

Dar există și cealaltă față a monedei.

Căci găsirea unui vacin va aduce, cu siguranță, un oftat de ușurare în întreaga omenire, după care, începând cu secunda imediat următoare, va începe o cursă nebună și, probabil, lipsită de scrupule, în care fiecare stat va încerca să pună mâna, primul, pe un număr cât mai mare de doze, fie și în detrimentul altora.

Să ne amintim ce s-a întâmplat în primele zile și săptămâni ale pandemiei, când statele, chiar și cele mai dezvoltate, au fost prinse nepregătite, fără stocuri suficiente de măști, combinezoane de protecție sau medicamente.

Unele state, în disperare de cauză, au rechiziționat transporturi cuvenite altora, din dorința de a-și asigura mai repede materialele necesare, fără a ține cont de principiile solidarității, ba chiar nici de adevărul elementar că pandemia nu cunoaște frontiere. Ce garanții există că lucrurile nu vor sta la fel și de această dată?

Pentru mulți lideri politici, cu precădere cei populiști, descoperirea vaccinului va fi o miză extraordinară – ei vor fi în stare de orice pentru a arăta că cetățenii țărilor lor sunt primii care au acces la vacin, în timp ce alții vor continua să se îmbolnăvească și să moară.

Bătălia, care va cuprinde state, mari companii farmaceutice sau rețele de distribuție, se anunță una dură. Iar o astfel de confruntare, pe viață și pe moarte la propriu, va crește tensiunea în plan global, într-o epocă și așa agitată și plină de incertitudini.

În această conjunctură, Uniunea Europeană dă lumii mesajul că va ajuta la o distribuție globală echitabilă a vaccinului și nu pe baza dreptului celui mai tare.

Dacă va reuși, va fi un element de soft power care va da roade în viitor.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 30 iunie 2020