Europa în fața amenințării celui de-al doilea val Covid-19

focare_europa.png

Noi focare semnalate de OMS în Europa
Image source: 
OMS via France24

Pentru „prima dată în câteva luni”, Organizația Mondială a Sănătății a constatat săptămâna trecută o creștere importantă a numărului de cazuri Covid-19 în mai multe țări europene. France 24 analizează situația din țările care au ales să reintroducă restricțiile.

Continentul european trebuie să facă față unei creșteri semnificative a numărului de cazuri „pentru prima dată în câteva luni”, a declarat directorul departamentului european din cadrul OMS, Hans Kluge, la o conferință de presă difuzată online din Copenhaga. În fiecare zi, apar aproape  20 000 cazuri noi și sunt înregistrate mai mult de 700 de decese.

Fără a numi o țară în particular și fără a menționa cifrele la nivel național, Hans Kluge a precizat că în 11 țări europene, accelerarea transmiterii virusului a antrenat „o intensificare a situației care, dacă nu este bine gestionată, va fi catastrofală pentru a două oară pentru sistemele de sănătate din Europa”.

Germania „izolează” partea de Vest

După ce a fost detectat un focar de infectări într-un abator și mai mult de 1 500 persoane au ieșit pozitiv la testul coronavirus, provincia Renania de Nord Westfalia a decis să carantineze două cantoane cel puțin până la 30 iunie. Situația afectează mai mult de 360 000 persoane în Gütersloh și 280 000 în Warendorf. Măsura implică limitarea strictă a contactului între persoane, închiderea barurilor, a cinematografelor, a muzeelor și interzicerea activităților de relaxare în timpul liber în spațiile închise. În schimb, restaurantele vor rămâne deschise, dar doar pentru clienții care provin din aceeași familie.

Lisabona este „ținută sub control”

O veste proastă pentru Peninsula Iberică care până acum fusese apreciată pentru felul în care a gestionat pandemia. În timp ce Portugalia se pregătește să redeschidă frontierele pentru turiștii din Uniunea Europeană începând cu 1 iulie, numărul de infectări cu noul coronavirus a crescut semnificativ în ultima perioadă, în special în regiunea capitalei Lisabona. Conform informațiilor oficiale, între 21 mai și 21 iunie, au fost înregistrate 9 221 cazuri noi în țară, dintre care 85% numai în regiunea Lisabona și pe valea fluviului Tajo. Marți, 23 iunie, guvernul portughez a decis ca întâlnirile cu peste 10 persoane să nu fie permise în această zonă, iar cafenelele și magazinele să se închidă începând cu orele 20.

În Franța puține cazuri noi, în Guyana franceză explozie de cazuri

„Situația epidemiei este sub control în metropolă”, a înștiințat Direcția Generală a Sănătății (DGS) miercuri, 24 iunie, amintind faptul că virusul continuă să „circule în teritoriu”. 82 de focare sunt în curs de investigație, în special în regiunile Ile-de-France, Occitania, Normandia și Auvergne-Rhone-Alpes, unde rata de contaminare cu virusul este de o persoană infectată la o persoană bolnavă.

În școli nu există motive de îngrijorare. Două instituții de învățământ din Paris au fost închise săptămâna aceasta: una în arondismentul 12 (3 cazuri în iunie), a doua în arondismentul 4 (1 caz). Agenția regională a Sănătății (ARS) precizează că nu a fost nicidecum o explozie a numărului de cazuri.

În schimb, Guyana franceză cunoaște o accelerație ușoară a epidemiei cu 2 827 cazuri confirmate (numai 234 cazuri în ultimele 24 ore), 103 spitalizări, 15 pacienți aflați la reanimare și 9 decese.  Ministrul Annick Giradin, are rezerve în privința reintroducerii carantinei.

În Regatul Unit, odată cu venirea căldurii - teama de un al doilea val

Valul de căldură care vine pe continentul european și în Regatul Unit cu un record de 35,9 grade înregistrat în iunie i-a prins pe nenumărați britanici la plajă, joi, 25 iunie. Rezultatul: autoritățile locale au fost nevoite să solicite intervenția poliției pentru ca măsurile de distanțare socială să fie respectate. Consiliul municipal al stațiunii balneare Bournemouth, în sud, a declarat „un incident masiv” ce a declanșat o intervenție coordonată a serviciilor de poliție și de ajutor medical. Consiliul a considerat această atitudine ca fiind „iresponsabilă” și „șocantă”.

În dimineața respectivă, specialiștii în sănătate britanică s-au declarat îngrijorați într-o scrisoare deschisă la British Medical Journal cu privire la o eventuală creștere a numărului de contaminări. Aceștia solicită o comisie „constructivă” și „nepărtinitoare” care să evalueze zonele „vulnerabile” unde este nevoie de măsuri urgente.

În Italia, focarele sunt Bologna și Roma

Autoritățile sanitare italiene sunt rugate să acționeze cu „prudență” după ce „semnalele de alertă” indică faptul că virusul continuă să se răspândească. Conform presei locale, la un depozit din centrul orașului Bologna utilizat de o companie de transporturi și livrări, au fost identificate 46 cazuri în rândul personalului, dintre care 44 persoane erau asimptomatice. Depozitul a fost închis. Acum două săptămâni, alte două focare de contaminare au apărut la Roma.

 

În Catalonia, cluburile de noapte sunt închise

„Pandemia în Ibiza: cum a încetat să mai existe viața de noapte”, este titlul cotidianului El Mundo din data de 18 iunie. La o săptămână după ce a fost autorizată redeschiderea cluburilor de noapte, guvernul regional a revenit asupra deciziei inițiale. Barurile de noapte din Barcelona și împrejurimi riscă să fie închise în plin sezon estival. Accesul este permis doar persoanelor care se cunosc deja între ele iar acest lucru este posibil doar în restaurante și hoteluri. Obiectivul este cel de a reduce riscul de infectare odată cu venirea turiștilor.

„Vrem să dansăm”, au protestat la rândul lor cluburile de noapte din Barcelona. „Un bar de noapte unde nu se dansează este ca și opera fără muzică sau restaurantul fără mâncare”, a afirmat Ramon Mas, secretarul general al sindicatului cluburilor de noapte din Barcelona în cadrul unei audieri în parlamentul regional.

Spania și-a redeschis frontierele și a ridicat toate restricțiile de circulație a călătorilor. În schimb este obligatorie păstrarea unei distanțe de măcar 1,5 m între persoane și purtarea măștii când distanțarea nu este posibilă.

Focarul din Balcani

Novak Djokovic a fost pe prima pagină a ziarelor încă de la începutul săptămânii trecute, fiindcă a organizat un turneu de tenis în Balcani care a favorizat răspândirea virusului. Jucătorul de tenis, numărul 1 mondial, soția acestuia și încă alți trei jucători (bulgarul Grigor Dimitrov, croatul Borna Coric și sârbul Viktor Troicki) au fost depistați pozitiv la testul coronavirus.

Turneul de tenis Adria Tour a început pe un stadion supraaglomerat din Belgrad și a continuat apoi în Zadar în Croația. Aceste meciuri caritabile s-au transformat apoi într-o adevărată sărbătoare iar distanța socială fizică de pe teren, tribune și în afara stadionului nu a mai fost respectată. Multe fotografii și videouri ilustrează serile festive petrecute de jucători la restaurante sau în baruri de noapte.

În ultimele zile, țările din Balcani au înregistrat o rată de contaminare foarte ridicată, cu aproape 200 cazuri noi apărute în fiecare zi în Macedonia de Nord. Croația, care s-a confruntat săptămâna trecută cu o creștere de până la 30 cazuri pe zi, a reintrodus carantina de 14 zile- ce fusese ridicată la finalul lunii mai- pentru călătorii care provin din Balcani. În Slovenia, purtatul măștii a devenit obligatoriu în locurile și transporturile publice.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu, după France24