Directorul OMS în dialog cu eurodeputații: când vom avea un vaccin anti-COVID 19?

who.jpg

Image source: 
World Health Organisation

Comitetul pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a discutat cu directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, despre lupta împotriva COVID-19 și răspunsul global la aceasta, inclusiv acțiunile OMS pentru a preveni răspândirea bolii și pentru a dezvolta tratamente și vaccinuri.

Potrivit Dr. Adhanom Ghebreyesus, pandemia a subliniat importanța solidarității globale și faptul că sănătatea nu trebuie privită ca un cost, ci ca o investiție. El a adăugat că toate țările din lume trebuie să consolideze asistența medicală primară și pregătirea pentru crize și a subliniat necesitatea conducerii UE la nivel global, counică dserviciul de Presă al Parlamentului European.

În timp ce directorul general a declarat că situația din UE s-a îmbunătățit semnificativ, el a subliniat că virusul circulă foarte mult la nivel mondial, cu peste patru milioane de cazuri noi în ultima lună.

Importanța vaccinurilor

Mulți eurodeputați au spus că comunitatea globală trebuie să coopereze, inclusiv în dezvoltarea, fabricarea și distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19 și au întrebat când poate fi disponibil un vaccin sigur.

Dr. Adhanom Ghebreyesus a salutat campania globală de angajare a Coronavirus Response lansată de UE, care a strâns până acum 9,8 miliarde de euro, dar a spus că este nevoie de mai mult. El a spus că oamenii de știință prezic că putem avea un vaccin într-un an sau chiar câteva luni mai devreme. Cu toate acestea, punerea la dispoziție a vaccinului și distribuirea acestuia tuturor va fi o provocare și necesită voință politică. O opțiune ar fi să acordăm vaccinul doar celor care sunt cei mai vulnerabili la virus.

Câțiva eurodeputați au subliniat importanța OMS, dar au spus, de asemenea, că a comis greșeli în răspunsul său la pandemie. Directorul general a admis că toată lumea face greșeli și a informat europarlamentarii că un grup independent va evalua răspunsul OMS la pandemie pentru a afla din orice greșeli comise. Grupul își va începe activitatea în curând.

Dr. Hans Kluge, director regional al OMS Europa, a adăugat că cele mai importante trei lecții învățate în Europa de la pandemie sunt:

1. Este necesar un stoc de echipamente medicale, cum ar fi ventilatoare și măști;
2. Sunt necesari indicatori comuni pentru monitorizarea unei pandemii;
3. Solidaritatea este esențială, deoarece nimeni nu este în siguranță de o pandemie până când toată lumea nu este în siguranță.