Corupție la UNIFARM: Companie de stat în stat? Controale minime și sifon de bani

adrian_ionel.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Adrian Ionel

Directorul Unifarm Ionel Adrian a fost suspendat din funcţie de Consiliul de Administraţie al companiei. Director interimar este Ionuţ Ionescu, cu un mandat de cel mult patru luni. 
Ionel Adrian este cercetat sub control judiciar de  DNA, pentru mai multe infracţiuni, între care luare de mită şi abuz în serviciu, după ce ar fi pretins 760.000 de euro de la un intermediar, pentru atribuirea unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva coronavirusului. Mastile si comninezoanele in cauza erau neconforme. 
Cazul pune însă în discuție și felul în care functioneaza compania de stat. Dincolo de verificările de moment și de eventuale demiteri așadar, problema este felul în care a fost gândită UNIFARM, explică la RFI Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. Practic acolo atât directorul, cât și consiliul de administrație, ambele politizate, au avut, au și vor avea mână liberă să facă achiziții la orice preț, pe care nu le verifică nimeni

Sorin Paveliu: Să fiu sincer, nu cred că persoanele care încalcă legea au un cod moral, în timpul pandemiei să nu fure sau să nu speculeze ceva.

Reporter: Dar staul român nu are obligația, mai ales în timp de pandemie, să nu permită să se întâmple astfel de lucruri?

S.P: Nu. Regulile sunt pentru orice fel de situații, că e vorba de inundație, de o pană generală de curent, că e o zi normală sau că e pandemie. Regulile care sunt sancționate de codul penal sunt aceleași. 

Rep: Directorul de la Unifarm în acest moment nu este vinovat. Nu avem un verdict final în instanță, însă pornim de la suspiciunea foarte puternică alimentată de rechizitoriul DNA, până la urmă. Cât de just este să ne întrebăm acum dacă toate achizițiile făcute de Unifarm au fost transparente?

S.P: Nu uitați că, practic, Unifarm este o unitate a Ministerului Sănătății, care se ocupă de importuri acolo unde sistemul general eșuează. Atunci când nu mai ai medicamente dintr-o anumită categorie, pentru că furnizorii nu vor să ți le aducă, Unifarm le achiziționează cu prețuri, de regulă, mai mari, de exemplu, în achiziția de materiale sanitare în urgență, cum se întâmplă acum. În general, este o unitate de import la prețuri puțin controlate. Ceea ce ar trebui să căutăm este care sunt buclele prin care statul să asigure un control și să nu transforme această unitate, foarte necesară de altfel, într-un sifon de bani.

Rep: Care e răspunsul? Din cum e așezat sistemul acum pare că Unifarm e un fel de stat în stat. 

S.P: Nu este un stat în stat. Este o unitate cu capital de stat. Controlul trebuie asigurat în special de consiliul de administrație, care, din păcate, este numit tot din partea politică via instituții administrative. E tentant, până la urmă, să faci ceva cu un control aproape minim sau deloc. Plus că sunt convins că este vorba și de niște rețele. Aici iese la iveală activitatea managerului. Dar să fim cinstiți. Managerul nu s-ar fi putut hazarda să facă așa ceva dacă nu avea o acoperire. Așa că aștept cu interes finalizarea cercetării DNA și îmi doresc din toată inima să vedem în ce constă rețeaua, cine oferă acoperire, cine oferă siguranță și protecție unui personaj care altfel nu ar avea curajul să facă ceea ce a făcut pentru că lucrurile se află. 

Rep: Dar îl descoperim acum pe acest director, pe acest personaj, cum îi spuneți și tot acum noi, publicul larg, constatăm că a stat patru ani ilegal în funcție și că s-a votat singur. Insist. Cum e posibil așa ceva?

S.P: Nu am un răspuns. Chiar nu știu cum este posibil așa ceva. Pe de o parte aștept să văd ancheta DNA. Dar cred că mult mai important ar fi rezultatul anchetei administrative a Ministerului Sănătății și eventual, al Ministerului de Finanțe. Noi avem prostul obicei de a spune că atunci când intervine parchetul celelalte instutții ale statului se opresc. Nu este așa și nici nu ar trebui să fie așa. Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui să le dea Ministerul Sănătății prin funcționarii pe care îi are, prin corpul de control. O asemenea concluzie ar trebui făcută publică.

Rep: Revin cu o întrebare. E oportună investigarea tuturor achizițiilor făcute în ultimele 3 luni măcar, de la medicamente de tipul Euthyrox până la măști și combinezone?

S.P: Pot să verifice și un an, doi sau trei în urmă. Nu asta este problema. Problema este modul în care a fost gândită această instituție, pe care, probabil, nici dumneavoastră și nici publicul larg nu o cunoaște. Atunci, poate e mai bine să folosesc un exemplu. Când un producător își retrage un medicament de pe piață și România rămâne într-un gol de aprovizionare cu medicamentul respectiv, Unifarm este autorizat să caute oriunde în lume, cu orice preț, fără nicio limită ca să achiziționeze produsul respectiv. Așa că orice preț ar accepta Unifarm, el va fi legal. Asta este problema.