Seniorii LGBT din România: vânați în perioada comunistă, invizibili în 2020

5 panouri publicitare care vorbesc despre drepturile și libertățile seniorilor gay și bisexuali din România creează valuri în societate. Sunt parte a unei campanii finanțate de Comisia Europeană și derulată din 2018 de mai multe asociații care luptă pentru incluziune în Grecia, Italia, Irlanda, Olanda, România și Portugalia.

După vandalizarea unui panou și critici din partea Bisericii Ortodoxe Române, ONG-urile care luptă pentru incluziunea și drepturile comunității LGBT din România trag un semnal de alarmă și subliniază faptul că nișa senionilor gay este în România invizibilă din motive istorice.

În urmă cu nici 20 de ani homosexualitatea era incriminată, iar relațiile sexuale cu parteneri de același sex erau pasibile de pedepse cu închisoarea.

De ce e invizibilă comunitatea seniorilor LGBT din România? 

Am vrut să aflu cum se vede România prin ochii unui expat care a locuit aici timp de aproape 13 ani alături de iubitul său care i-a devenit între timp și soț.

Andrew s-a născut în 1962 pe vremea când în Marea Britanie era ilegal să iubești o persoană de același sex. A trăit lângă Manchester, într-o localitatea foarte incluzivă. Apoi a locuit 13 ani în România unde a lucrat la Ambasada Marii Britanii. Tot aici a și reușit să încheie un parteneriat civil sub legi britanice, deși nici atunci, nici acum, legile României nu permit o astfel de legalizare a relației nici pentru cupluri heterosexuale, nici pentru cele gay.

L-am sunat la Madrid, unde s-a mutat de 2 ani pentru că și-a dat seama că nu mai vrea să trăiască într-o societate care îl discriminează. Soțul lui l-a urmat la puțin timp și acum nu mai au problema care îi stresa în România: aceea că nu puteau să-și arate niciun semn de afecțiune pe stradă.

La 58 de ani recunoaște că a trăit într-o bulă de acceptare la București și că prietenii gay din România erau aproape toți mai tineri decât el.  Nu pot să îmi imaginez cum e să trăiești toată viața ta cu sentimente despre care știi că te pot trimite la închisoare, deși nu sunt greșite, sunt doar sentimente obișnuite spune Andrew.

Teodora Rotaru, director executiv la Asociația Accept spune că persoanele care au trăit în regimul comunist au fost victimele închisorilor comuniste iar vocile lor rămân încă invizibile și puțin auzite în România.

Totul se întâmplă în contextul în care rata de violență și hărțuire împotriva persoanelor LGBT e cea mai ridicată în UE, în timp ce suportul oferit de poliție și dorința acestor persoane să ceară ajutor autorităților e cea mai scăzută din UE.

Teodora Rotaru mai  subliniază faptul că această campanie, Best4olderLGBTI are darul de a vorbi despre un subiect tabu în societatea românească și anume faptul că persoanele în vârstă au o sexualitate.

Bannere vandalizate în București. Reacție coordonatori campanie best4olderlgbti: Suntem siguri că această acțiune de intoleranță nu reflectă opinia majorității românilor.

Într-o declarație publică consiliul de administrație al Organizației Europene EaSI, European Association for Social Innovation, care este partenerul european responsabil pentru această campanie de sensibilizare în România,  spune că intenția principală este de a căuta modalități de a deschide o dezbatere în spațiul public care poate duce la eliminarea tuturor tipurilor de discriminare.

“Fiind unice față de alte materiale utilizate în campaniile de conștientizare promovate de proiect, aceste MUPI folosesc fotografii ale unor persoane vârstnice aflate în situații cotidiene din viața lor de zi cu zi, urmărind să descompună miturile și stigmatizarea care caracterizează modul în care o orientare sexuală diferită este considerată ceva anormal sau bizar, mai ales pentru bătrâni.”

Reprezentații organizației consideră că proiectul Best4OlderLGBTI și-a atins scopul prin abordarea problemei discriminării și implementarea unei campanii de sensibilizare care să vizeze la nivel european numărul tot mai mare de persoane vârstnice LGBTI ce trebuie protejate și încurajate să lupte împotriva practicilor discriminatorii.

Campania Best4OlderLGBTI este afișată în prezent în 6 țări din Europa timp de 30 de zile. În campanie există cinci bannere, fiecare cu un mesaj diferit.

 

 
Seniorii LGBT din România: vânați în perioada comunistă, invizibili în 2020