Frontierele în UE se redeschid treptat și nu pentru toată lumea

104033454_563464201018788_3174710474448556932_n.jpg

reopen eu Ro
Comisia Europeană dorește reluarea călătoriilor în UE, dar nu o poate impune
Sursa imaginii: 
re-open.eu

Din 15 iunie a început redeschiderea treptată a frontierelor europene. Spațiul Schengen se conformează recomandării Comisiei Europene care saptamâna trecută propunea deschiderea frontierelor interne acum și a celor externe după 30 iunie. Bruxelles a lansat și o aplicație online care informează calatorii în ce țară sunt primiți și care sunt condițiile impuse. 

Aplicația lansată în 15 iunie de Comisia Europeană și numită Re-open.eu oferă pentru moment detalii doar despre conditiile de călătorie în UE. 

Nimic despre Elveția, Norvegia sau Liechtenstein, acestea fiind state asociate spațiului Schengen care au deschis și ele frontierele în 15 iunie. 

Aplicația prezintă  însă informații  despre gestiunea epidemiei în fiecare țară a UE în parte. Situația evoluează însă rapid în această perioadă, or datele folosite nu sunt mereu cele mai recente. 

De aceea, o trecere în revistă a stadiului deschiderii frontierelor, folosind informațiile puse la dispoziție de ministerele de externe ale statelor europene, este poate utilă. Atenție însă, unele date se mai pot schimba. 

Astfel, Franta a ridicat restricțiile la frontierele sale luni 15 iunie la miezul nopții, la fel ca Austria, Cehia și Polonia. Germania a făcut-o din 30 mai, Croația din 11 iunie și Cipru din 9 iunie. Cehia cere însă un certificat medical la intrarea pe teritoriu. 

Portugalia a deschis în 15 iunie doar frontierele aeriene.

Grecia, Spania, Bulgaria și Slovacia își deschid frontierele parțial acum, adică unii călători – ca belgienii- nu vor fi primiți pâna după 30 iunie. Românii sunt însă autorizați să călătorească acum în aceste țări. 

Danemarca autorizează intrarea pe teritoriul său a călătorilor germani, norvegieni și irlandezi și amână pentru sfârsitul verii deschiderea frontierelor. 

Comisia Europeană dorește reluarea călătoriilor în UE, dar nu o poate impune. Un purtător de cuvânt al instituției a amintit luni importanța criteriului epidemiologic și a subliniat totuși că majoritatea statelor UE s-au conformat recomandării de la Bruxelles. 

Iar o carantină de două săptămâni îi este impusă oricui intră pe teritoriu în mai multe state UE printre care România, Irlanda, Regatul Unit, Lituania și Estonia. 

In fine, Luxembourg, Danemarca și Regatul Unit sunt printre puținele ale căror frontiere au rămas deschise în toată această perioadă. 

Miniștrii europeni ai turismului și cei ai trasporturilor au discutat pe rând în aprilie eventualitatea introducerii unui pașaport de coronavirus (un fel de certificat de sănătate pentru turiști) și noțiunea de țară sigură ( adică o destinație turistică unde riscul de epidemie este foarte redus). 

Acestea nu se pot însă concretiza în lipsa unor teste fiabile de anticorpi și deci în lipsa unui vaccin. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan