Filmul "Pe aripile vântului", considerat ”rasist”, retras de pe platforma HBO Max

pe_aripile_vantului.jpg

Clark Gable și Vivien Leigh în ”Pe aripile vântului”, 1939
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Filmul "Pe aripile vântului", a fost retras de pe platforma HBO Max, într-o perioadă tulbure în care demonstrațiile de masă împotriva rasismului din SUA determină mass media să-și revizuiască ofertele, transmite AFP.

UPDATE: HBO Max precizează că filmul va fi repus pe platforma, dar cu o o avertizare că pelicula poate avea o tentă rasistă. 

"Lungmetrajul este produsul epocii sale şi înfăţişează prejudecăţi rasiste care erau comune în societatea americană", a comentat pentru AFP, un purtător de cuvânt al HBO Max pentru a explica retragerea lungmetrajului cu opt premii Oscar.

Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi fără o denunţare, ar fi iresponsabil".

Platforma intenţionează să difuzeze filmul online dar ”cu o contextualizare care să resitueze opera în epoca sa”.

Filmul va fi prezentat integral, căci, dacă ar proceda altfel, ar pretinde că "aceste prejudecăţi nu au existat niciodată", a mai spus purtătorul de cuvânt.

Lansată la sfârşitul lui mai, platforma grupului WarnerMedia (filială a operatoruluid e cablu AT&T) este principalul concurent al Netflix, cu un catalog foarte bogat în seriale şi filme.

Filmul este accesibil pe alte platforme, în special pe Amazon.

"Pe aripile vântului", a cărui premieră a avut loc în în 1939 a câștigat mai multe premii Oscar și rămâne și azi în fruntea clasamentului filmelor cu cele mai mari încasări - 3,44 miliarde de dolari

De asemenea, comedia "Mica Britanie/ Little Britain" a fost retrasă de pe BBC iPlayer, Netflix şi BritBox ca urmare a criticilor la adresa unor personaje.

Netflix a retras, vineri, serialul cu Matt Lucas şi David Walliams, împreună cu o altă comedie - "Come Fly With Me".

BBC şi Britbox au renunţat luni la "Mica Britanie". Ambele platforme au spus că "timpurile s-au schimbat" de la prima difuzare. Ambele filme includ scene în care actorii înfăţişează personaje din medii etnice diferite.