Medic infecționist: Cazurile de COVID ar trebui să se apropie de zero în următoarele două luni

capture_cazuri_covid.jpg

Image source: 
datelazi.ro

Cel mai mare număr de cazuri noi de COVID-19, raportat în 24 de ore, de la relaxarea restricțiilor, nu-l îngrijorează pe medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș. El este de părere că trebuie să vedem dacă e o tendință de creștere în zilele următoare și dacă se vor înregistra tot peste 200 de cazuri. În opinia sa, în următoarele 2 luni scăderea infectărilor ar trebui să fie importantă, chiar să se apropie de zero. Când vine vorba despre concediile din această vară, Adrian Marinescu recomandă să fim în continuare precauți.

238 de noi cazuri de coronavirus depistate în România în ultimele 24 de ore. Este cel mai mare bilanț zilnic din 16 mai încoace, după relaxarea restricțiilor. Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 se apropie de 20 de mii. Grupul de Comunicare Strategică avertizează că noile cazuri confirmate se situează peste media ultimei săptămâni și atrage atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș, spune că ar trebui să ne îngrijorăm doar dacă numărul de cazuri va continua să fie mare și în acest sfârșit de săptămână. El este de părere că în următoarele 2 luni scăderea infectărilor ar trebui să fie importantă, chiar să se apropie de zero. Când vine vorba despre concediile din această vară, Adrian Marinescu recomandă să fim în continuare precauți și să alegem ca mijloc de transport mașina personală, nu avionul.

Adrian Marinescu: Nu putem să ne raportăm strict la o zi, nu ar trebui să luăm în calcul să spunem că ne îngrijorează. În toată perioada asta noi ne-am bazat pe faptul că evoluția va fi bună și pentru că mare parte din populație a înțeles că trebuie să urmeze aceste măsuri. Și am plecat de la ideea că nu sunt derapaje importante pentru că lumea știe ce are de făcut. S-au întâmplat mai multe lucruri în același timp: măsurile de relaxare au mers pe de-o parte. Să nu uităm faptul că vorbim inclusiv de relaxare după 1 iunie. E posibil, dacă în zilele următoare vor fi aceleași creșteri, să fie probabil și o abordare un pic greșită, însă nu m-aș raporta încă. Pentru că știm bine că ne interesează raportarea cum se face, uneori sunt variații, și câte teste s-au făcut. Și pot fi astfel de diferențe. Deci aș lăsa următoarele zile, aș vedea dacă într-adevăr media va fi peste 200 de cazuri să mă gândesc că e o creștere. (...) În următoarele săptămâni ar trebui să fie o curbă descendentă, în continuare, și când spun următoarele săptămâni mă gândesc la cam următoarele 2 luni. Deci mă aștept ca în următoarele 2 luni să fie scăderea în continuare, în așa fel încât să fie puține cazuri. În general cam asta e opinia, că ar trebui ca în următoarele două luni scăderea să fie importantă pentru că vorbim de acest val. Nu știm ce va fi din toamnă, cu al doilea val și alte discuții dar, pe ce se întâmplă în România și în Europa, logic ar fi să fie o scădere în continuare. Adică în următoarele două luni ar trebui să ne apropiem, nu știu dacă neapărat la zero, dar să fie puține cazuri.(...)
Reporter: Veți pleca în concediu în această vară?   
Adrina Marinescu: Da, cu siguranță, numai că o să plec gândind lucrurile cu prudență. O să aleg mașina personală în loc de avion, și asta ar fi o recomandare.
Reporter: Vă veți caza la cort sau la pensiune?
Adrina Marinescu: Nu, o să aleg o variantă, cel puțin cazul meu nașii sunt greci, sunt colegii de facultate, în așa fel încât voi alege o variantă, este o zonă din Grecia izolată, în care să nu am o aglomerare importantă. Voi evita aglomerările urbane, insule și așa mai departe, și voi merge într-un loc din Grecia unde, de exemplu în momentul ăsta nu e nici un caz. Nu spun că nu se poate merge în Grecia în insule, dar aș alege o variantă unde nu-i foarte lume, pentru ca riscul să fie mai mic.