Preotul Constantin Necula: Biserica nu este împotriva educației sexuale

Preotul Constantin Necula

Preotul Constantin Necula: Biserica nu este împotriva educației sexuale

“Biserica e adepta unei educații sexuale civilizate care nu egalitarizează culturile și care nu minte anatomia”, subliniază preotul de la Sibiu.

Precizarea vine după ce ieri Camera Deputaților a adoptat cu majoritate de voturi amendamentul prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de "educație sexuală" în "educație sanitară".

BOR: “Educația sexuală, atentat la inocența copiilor”. Preotul Necula: E o scoatere din context

Patriarhia Română și-a manifestat încă de la început dezacordul privind legea promulgată de președintele Iohannis la începutul lunii aprilie, care prevedea obligativitatea organizării în unităţile şcolare, cel puţin o dată pe semestru, a unor programe de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii.

Într-un comunicat de presă, biserica sublinia că a militat pentru introducerea cu caracter opțional a orelor de educație pentru viață, iar programele şcolare corelate acestora să fie elaborate potrivit valorilor morale.

„​Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață", precizează Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.

La RFI preotul Constantin Necula face clarificări

“Biserica nu este împotriva unei educații sexuale. Asta este o aberație și un clișeu media expandat din spusele Bisericii. Unii cred că educația sexuală ca materie la școală poate fi lipsită de pedagogie și crescută numai din clișee.  Trebuie să vorbim de manuale, de pedagogie, de pedagogi pregătiți să predea. Sperăm să găsim capacitatea în care să avem manuale de educație sexuală alternative pentru că am văzut câteva mostre până acum și nu sunt departe de cultura superficialității pedagogice.”

Avem nevoie de educație sexuală nu doar la copii

“E bine să învățăm să schimbăm întreaga societate când vrem să educăm sexual și nu doar sexual câțiva din membri societății”, precizează preotul Constantin Necula care se mai întreabă și de ce nu vorbim mai degrabă despre o educație a iubirii.

“Aș începe cu maturii, cu cei scăpați din școală de mult, care nu din lipsa unei educații sexuale aleg să fie  violenți și violatori și absurzi în ceea ce fac. Educația sexuală ca toată educația se adresează unei pedagogii sociale în primul rând. Dacă este să vorbim despre mame adolescente și căsătorii la vârste fragede mici, observați că țin de o anumită tradiție și o anumită cultură. E bine să învățăm să schimbăm întreaga societate când vrem să educăm sexual și nu doar sexual câțiva din membrii societății.”

Mingea e în terenul președintelui

Camera Deputaților a votat, miercuri, decizional, proiectul de lege prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru. De asemenea, actul normativ schimbă expresia de "educație sexuală" în "educație sanitară". În favoarea proiectului inițiat de PSD și PNL au votat 269 de deputați, trei s-au împotrivit iar alți 35 s-au abținut.

Preotul Constantin Necula: Biserica nu este împotriva educației sexuale