Lansarea sezonului turistic în Turcia: ”Înotăm într-o mare de incertitudini”

turcia_turism.png

Dezinfecție la o terasă din Istanbul
Image source: 
Reuters via rfi.fr

În Turcia, unde veniturile din turism au o contribuție esențială la economie, guvernul a stabilit începerea sezonului turistic pe 28 mai. Deși noua epidemie de coronavirus a ucis puțin peste 4.400 de persoane în țară, autoritățile cred că sezonul estival nu este încă pierdut.

Sezonul a început deja pentru turiștii turci, iar pentru cei străini va începe de la jumătatea lunii iunie.

Guvernul a înființat un program de certificare, care nu este obligatoriu, dar ar trebui să ofere încredere clienților.  Acesta "impune reguli privind distanțarea socială și igiena maximă la toate nivelurile, de la bufeturi până la recepție, incluzând și dezinfectarea camerelor", explică Erkan Yagci, președintele Uniunii Hotelierilor Mediteranei. Hotelurile care doresc să obțină acest certificat vor fi verificate pe parcursul lunii iunie.

Ministrul Turismului a îndemnat profesioniștii să se considere fericiți dacă jumătate din hoteluri s-ar redeschide în această vară. Multe dintre ele, în special complexele hoteliere ale căror venituri depind de clienții străini, nu vor putea suporta costurile unui sezon mai scurt.

"Oricum nu putem vorbi despre relansarea industriei turismului până nu se reia traficul aerian", a spus Erkan Yagci. ”Granițele ar trebui să fie redeschise deja pentru ca străinii să-și petreacă vacanța la noi. Pentru moment,  înnotăm într-o mare de incertitudine. Dar este clar că sectorul turismului este unul dintre cele mai afectate de această pandemie".

Lovitura este cu atât mai grea, cu cât, după mai multe sezoane dificile, 2019 a fost un an record. Turismul a generat peste 34,5 miliarde de dolari anul trecut, ceea ce înseamnă 4,5% din PIB-ul Turciei.

 

Traducere de Anda Costiuc, după corespondența din Istanbul a Annei Andlauer, pentru rfi.fr