România după relaxare. Ce se schimbă de la 1 iunie

beach-2851875_640_1.jpg

relaxare restricții în România

România intră luni în al doilea val de relaxare care ne permite deplasarea în afara localității fără să mai completăm declarația pe propria răspundere. Rămâne însă obligatorie purtarea măștii de protecție în spații închise și mijloace de transport.

Cele mai optimiste vești pentru acest început de vară vin de la terase și plaje care se redeschid începând de azi. Teoretic tot de astăzi putem merge la spectacole în aer liber, totul însă respectând reguli stricte de distanțare socială.

De luni putem ieși la terase însă întâlnirile cu prietenii suferă destul de multe schimbări în contextul pandemiei de coronavirus. Rezervarea va fi obligatorie iar la mese vor putea sta cel mult 4 persoane. Mai mult între mese va exista o distanță de minimum 2 metri iar unii patroni au început deja să pregătească meniuni de unică folosință și tacâmuri sigilate.

Va exista, totodată, un registru de evidenţă a rezervărilor clienţilor, astfel încât în cazul apariţiei un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică. De asemenea patronii pregătesc circuite şi pentru accesul la toaletă unde se va intra cu masca de protecție pe față.

La plajă și cu cearceaful

Tot de luni se deschid şi plajele pe care vom avea acces nu doar cu şezlongul, ci și cu prosopul sau cearceaful pe nisip, așa cum a anunțat recent premierul Orban.

„În hotărârea de guvern pe care am dat-o privitor la deschiderea plajelor, acolo, într-adevăr am specificat că pe plajele amenajate accesul se face cu şezlonguri care trebuie să fie la 2 metri. Aici o să facem o revenire pentru că asta nu înseamnă că interzicem ca pe o anumită suprafaţă dintr-o plajă amenajată, ca oamenii care nu au resurse financiare să-şi achiziţioneze şezlongul, cu câte 8 - 10 lei, să poată să vină cu prosopul, cu cearşaful”, a anunţat premierul.

Se reiau și transporturile rutiere şi feroviare internaționale, atenție însă la perioada de autoizolare în care va trebui să intrați la întoarcerea în țară.

Tot de azi vor putea fi organizate spectacole în aer liber cu cel mult 500 de spectatori (aceştia vor purta măşti de protecţie şi vor sta la distanţă de 2 m unul de celălalt). În plus, se vor putea organiza şi spectacole de tip drive-in, cu condiţia ca ocupanţii unei maşini să fie membrii aceleiaşi familii.

Vor fi reluate competiţiile sportive, fără spectatori, în aer liber cu excepţia sporturilor de contact. În plus, poate fi reluată şi activitatea de performanţă în bazine acoperite sau în aer liber. În spaţiile închise, activitatea sportivilor profesionişti poate fi reluată numai cu respectarea regulilor de distanţare, respectiv cel puţin 7 mp/persoană.