Cât de eficient este Remdesivir împotriva Covid-19?

remdesvir.png

Cercetătoare de la Institutul Pasteur, Paris, ianuarie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În fiecare săptămână, RFI face bilanțul progreselor științifice în lupta împotriva pandemiei Covid-19. Săptămâna aceasta, am descoperit un studiu care nu se referă la hidroxiclorochină, ci la noul antiviral, Remdesivir.

La sfârșitul lunii aprilie, laboratorul Gilead anunța că Remdesivir are efecte foarte eficiente împotriva Covid-19. O lună mai târziu, New England Journal of Medicine a publicat un studiu cu rezultate care pot fi descrise ca fiind încurajatoare. Acest studiu include mai mult de 1.000 de pacienți, în principal din Statele Unite, dar și din câteva țări europene. Modelul de studiu este destul de clasic: pacienții sunt împărțiți în două grupuri, unul primește tratament cu Remdesivir iar celălalt un tratament placebo.

"În general, există doar o scădere a timpului de vindecare de 32%, însă nu există o eficacitate semnificativă asupra mortalității”, subliniază Gilles Pialoux, șeful secției de boli infecțioase a spitalului Tenon din Paris. Dar există o îmbunătățire la pacienții care nu sunt ventilați mecanic: timpul de vindecare s-a redus cu 42%, iar rata decesului este de 5 ori mai mică. În ciuda concluziilor promițătoare, studiul nu s-a încheiat, deci nu toți pacienții primesc Remdesivir.

Cu toate acestea, un articol al unui cercetător chinez publicat în revista The Lancet atenuează optimismul cu privire la acest tratament, arătând că tratamentul are efect asupra timpului de vindecare, dar limitat. În ceea ce privește formele mai grave, nu există nicio certitudine cu privire la eficacitatea acestui antiviral. Atenția autorului pare să se îndrepte mai mult spre alte tratamente precum cel cu Tocilizumab.

O mare întrebare s-a pus încă de la începutul acestei epidemii: un pacient infectat devine imun după vindecare? Un studiu realizat de Institutul Pasteur, în colaborare cu Spitalul Universitar și Centrul de Cercetare din Strasbourg oferă câteva răspunsuri. 160 de asistenți sanitari confirmați pozitiv au fost supuși testelor serologice timp de șase săptămâni. S-a dovedit că toți pacienții, cu excepția unuia singur, au dezvoltat anticorpi după șase săptămâni.

Apoi s-a realizat testarea calității acestor anticorpi, analizarea acțiunii de blocare a acestora împotriva virusului, a capacității lor de neutralizare, dar și identificarea cantității în care au fost produși. Din acest punct de vedere, studiul oferă elemente liniștitoare.

"Am monitorizat persoanele care aveau anticorpi cu activitate de neutralizare, am văzut că această rată a crescut în timp cu aproximativ 60-70% din ziua 13, până la 98% la unii pacienți”, explică Olivier Schwartz, șeful secției de imunologie de la Institutul Pasteur, co-autor al studiului. "Cantitatea variază de la persoană la persoană, dar acest lucru este încurajator, deoarece arată că sistemul imunitar este capabil să producă anticorpi cu activitate de neutralizare."

Anticorpii sunt eficienți la aproape toți pacienții, cu diverse simptome, cantitatea crescând în timp. Cu toate acestea, două întrebări rămân fără răspuns: pacienții asimptomatici, deci greu de identificat și, prin urmare, de testat, produc și ei anticorpi?

Și mai ales, cât durează această imunitate? În acest moment nu se poate stabili dacă acestă imunitate acționează ca în cazul gripei, care se atenuează după câteva luni, sau dacă o persoană infectată este protejată mai mulți ani. Pentru aceasta este necesar un studiu pe termen lung.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr