După două luni, primele semne de viață în Marele Bazar din Istanbul

bazar.png

Marele Bazar din Istanbul în timpul pandemiei
Image source: 
AFP via rfi.fr

O liniște apăsătoare s-a așternut în ultimele două luni peste Marele Bazar al Istanbulului, una dintre cele mai vechi, mai mari și mai vizitate piețe din lume, unde amestecul de limbi, culturi și comerț datează de secole. Însă acum reapar primele semne de viață: lucrătorii municipali se plimbă pe aleile pustii, stropind podelele, stâlpii și pereții din fața ușilor care s-au deschis la începutul acestei săptămâni.

Bazarul – cu aproape 3.000 de prăvălii, unde lucrează mai mult de 30.000 de oameni - a fost închis pe 23 martie, ca parte a măsurilor de combatere a răspândirii noului coronavirus, care a ucis peste 4.300 de persoane în Turcia.

Oficialii spun că a fost cea mai lungă închidere din istoria bazarului de peste 550 de ani, cu excepția celor datorate incendiilor și cutremurelor.

Piața este vizitată de obicei de 150.000 de oameni în fiecare zi - 42 de milioane anul trecut - în timp ce comercianții strigă oferte în zeci de limbi pentru a atrage turiștii.

Acum magazinele sunt închise, cu excepția a aproximativ 20 de birouri și magazine de bijuterii care au rămas deschise dar care primesc clienții doar pe baza unei  programări.

Bazarul a fost dezinfectat în fiecare miercuri în timpul închiderii.

"Cu voia lui Allah, vom redeschide total piața pe 1 iunie ", a declarat pentru AFP Fatih Kurtulmus, președintele consiliului de administrație al Marelui Bazar, într-un interviu.

"Sper că țara noastră va începe să primească turiști de la jumătatea lunii iunie, cu mare atenție la regulile de igienă", a spus el.

Deși nu se așteaptă la prea multă activitate în primele săptămâni, Kurtulmus crede că ”turiștii vor zbura la Istanbul până la sfârșitul lunii iunie, pentru că sunt nerăbdători să viziteze Marele Bazar, Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sophia) și Moscheea Albastră".

Inima economiei

Marele Bazar a fost construit în 1455, la doi ani după ce otomanii au capturat Istanbulul, fostul Constantinopole, de la bizantini. Piața a prosperat, extinzându-se rapid odată cu ascensiunea Imperiului Otoman, până în secolul al XVII-lea când a căpătat forma actuală și numele turcesc de Kapalicarsi (piața acoperită).

 „Marele nostru bazar - inima economiei, culturii, istoriei și turismului, nu a fost niciodată închis, cu excepția dezastrelor naturale”, a spus Kurtulmus. „A trebuit să facem o pauză din cauza acestei pandemii care a zguduit lumea întreagă, pentru că a trebuit să acordăm prioritate siguranței și sănătății înaintea economiei”.

După ce Turcia șa anunțat primul caz confirmat la mijlocul lunii martie, comercianții pieței au fost testați. Au fost confirmate 7 persoane cu coronavirus, a spus Kurtulmus, adăugând că ar fi putut fi infectate de turiști.

„Cum vom plăti chiria?”

Bazarul se va redeschide în conformitate cu regulile stricte stabilite de Ministerul Sănătății, care includ utilizarea obligatorie a măștilor de protecție și o limită a numărului de clienți autorizați în interior.

Comercianții sunt îngrijorați deoarece este puțin probabil ca bazarul să vadă mulți turiști în următoarea perioadă, chiar dacă Turcia reduce treptat restricțiile, inclusiv deschiderea centrelor comerciale.

"Turismul este coloana vertebrală a economiei Marelui Bazar. Vom vedea când vor veni turiștii", a spus Ayhan Oguz, un bijutier de pe aleea principală a bazarului. "2020 pare să fie un an al pierderilor economice pentru noi. Dacă afacerea revine la normal, turismul se deschide și zborurile se reiau până în septembrie, cred că și noi vom reveni la normal", a spus el.

Namik, un alt bijutier, e mai pesimist: "Suntem pe cale să dam faliment. Cum vom plăti chiriile? Magazinul meu rămâne deschis, dar dacă nu există clienți, nu există afaceri".

Kurtulmus a reamintit că istoria a arătat deja că piața supraviețuiește în orice condiții. "Am încredere că Marele Bazar va începe să funcționeze din nou și va compensa pierderea economică până la sfârșitul anului".

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr