Viitoarele mămici diagnosticate cu COVID 19, cele mai depresive și speriate

"Am spus că nu mă duc la un bolnav cu Covid, mă duc la Hristos!" Este mărturisirea făcută la RFI România de preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Ioan Bogdan Oloeru s-a întors anul trecut de la o mănăstire din Grecia și a cerut să fie preot misionar la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Înainte de sărbătorile de Paști a cerut să intre în prima linie a luptei cu Sars Cov 2 alături de personalul medical și psihologi.

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: Prima dată am avut interdicție din partea doctorilor să intru acolo. Era o stare de panică. Era ceva nou. Și asistentele erau speriate. Nu prea aveau multe combinezoane și măști. Așa că, la început, nu am putut să intru la bolnavii de Covid 19. Am început pe la toate pavilioanele să fac câte o sfințire și să-i binecuvântez pe medici și asistente. Știți!Cine ajută pe cel bolnav îl ajută pe Hristos! Ca să își ia misiunea ca jertfă!

Reporter: Cum au reacționat?

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: Era perioada Paștelui! Am vorbit cu șefii de secție. Le-am spus, este perioada Paștelui, că mă simt obligat în fața lui Dumnezeu să fac ceva pentru oamenii aceștia. Aș vrea să intru la cei bolnavi. Mi-au dat o declarație pe propria răspundere că știu ce îmi asum. M-au învățat procedura de îmbrăcare a combinezonului și toate celelalte măsuri de protecție și am intrat acolo la bolnavii de COVID 19. Mi-am făcut program de vizită, mai ales dimineața.Ca să pot împărtăși. Am încercat să vorbesc cu ei, cu toți, pe rând.

Reporter: Cum au primit bolnavii de COVID 19 un preot în combinezon medical?

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: Ce să vă spun? Nu sunt o figură prea rară la spital ca să fie un șoc pentru ei! Nu mă duc la primul bolnav care e mai grav acolo și să îi spun că am venit să te spovedesc și să te împărtășesc.Acela spune că numai pentru el am venit. Încep cu bolnavii mai zâmbitori! Care știu că merg la biserică. Când intru în salon mă prezint.Îi întreb ce e cu ei! Când cineva spune Sărut măna părinte! îmi dau seama că e omul bisericii. Încep cu el. Să vă fac o rugăciune, să vă miruiesc. Dacă omul vede că nu mă duc la cel mai bolnav, ci mă duc la toți nu e un șoc pentru ei!

Reporter: Care au fost cele mai dificile întrebări din partea pacienţilor cu COVID 19 internate la Spitalul de Boli Infecțioase?

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: Am avut mai multe bolnave de COVID care erau și însărcinate. Dacă aud și ele interviul acesta nu am voie să spun secretul spovedaniei.Dar spun că erau panicate, mai mult se gândeau la copii decât la ele. Ele nu aveau voie să ia medicamente acolo și erau într-o stare de depresie. Dialogul cu ele a fost cel mai dificil și am vrut să le scot din starea de panică. Mesajul îl am. Sunteți în starea asta. Doctorii fac tot ce pot dar dumneavoastră îl aveți pe Dumnezeu să vă luptați. Copilul acesta e un dar și nu vă temeți. Nu poți face nimic. Doamne miluiește-mă și ai grijă de copilul meu. E în mâna ta!

Reporter: V-a întrebat cineva dacă COVID 19 este o pedeapsă divină?

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: Nu am trimis discuțiile pe făgașul ăsta. Nu trebuie să creadă că e o pedeapsă divină. Boala asta trebuie să ne-o asumăm și să mergem cu ea. Tot timpul vedem doar teorii ale conspirației.Să ne facem considerații. Cine o făcut, o făcut! La Terapie Intensivă nu am putut să intru. Șeful de secție avea și el barbă. Mi-a spus că datorită bărbii nu pot fi complet izolat. Trebuie să vă radeți, mi-a zis. Și apoi nu am cum să îi ajut. Ei au capsulă pe cap ca să respire și nu pot să îi împărtășesc.

Reporter: Vă e frică!

Preotul misionar de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, Ioan Bogdan Oloeru: La început, da. Tremuram când am luat combinezonul. Cu frică! Mi-am făcut cruce. Am zis Doamne miluiește! Am spus că nu mă duc la un bolnav, mă duc la Hristos. Dacă e așa, mor ca un martir!