V. Mixich: Campania de testare a bucureștenilor, un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical

mixich_poza.jpg

Image source: 
Facebook/Vlad Mixich

Prima campanie de testare pentru coronavirus prin metoda Real Time - PCR, campanie inițiată de primarul Gabriela Firea, este un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical, spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate. Banii investiți în campania de testare a celor 11.000 de bucureșteni ar putea fi folosiți, de exemplu, pentru testarea țintită în categoriile profesionale mai expuse, explică Vlad Mixich.

"Campaniile de testare prin Real Time PCR sunt indicate de Organizația Mondială a Sănătății, și nu doar, a se realiza fie în focare, fie în cazul persoanelor expuse. În lipsa unei metodologii științifice care să justifice un alt obiectiv al acestei campanii de testare, și anume supravegherea metodologică, practic banii putem spune că sunt risipiți pentru că se testează total aleatoriu, este mai degrabă unui instrument de imagine decât un instrument de supraveghere epidemiologică sau un instrument medical", explică la RFI, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Cea de-a doua campanie anunțată tot de Gabriela Firea, testarea pentru anticorpi coronavirus sau așa-numitele teste rapide, "este de-a dreptul o gogomănie", spune Vlad Mixich. "Problema majoră aici este lipsa unei metodologii științifice în spate. Primarul Bucureștiului a afirmat că există o eșantionare a populației făcută de către Institutul Național de Sănătate Publică, dar medicul Adriana Pistol, care conduce centrul care se ocupă de asta la INSP, a declarat, cu subiect și predicat, că ei nu au făcut o astfel de eșantionare pentru Primăria București. Prin urmare, în acest moment, se pare că nu există nici în spatele acestei campanii o metodă științifică. În plus, aceste teste pentru anticorpi, în mod specific testele folosite în campania Primăriei Capitalei, au o rată foarte mare de rezultate fals-negative, deci dau erori considerabile; aceste erori pot fi controlate printr-o metodologie științifică foarte clară în spate. Dar aceasta, după cum spuneam, se pare că nu există.", explică expertul în politici publice de sănătate. 

Potrivit acestuia, "în alte țări, unde se facă astfel de campanii, pe lângă faptul că aceste eșantionări sunt făcute cât se poate de serios și pe baze științifice, populația inclusă în campanie este foarte mare. În Marea Britanie, de exemplu, vorbim de 10 milioane de persoane, în Germania vorbim, din nou,  de numere foarte mari, cu eșantionări extrem de riguroase ale populației incluse, pentru că altfel nu are nicio logică, nici din punct de epidemiologic, nici din punct de vedere medical. Este, pur și simplu, din păcate, mai degrabă o campanie de imagine".

Pe 23 mai, Primăria Capitalei a lansat platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot înscrie bucureștenii care vor să fie testați gratuit pentru Covid-19. În acest program se pot înscrie 11.000 mii de persoane.

Platforma este parte a proiectului “Testăm pentru București” - prima inițiativă a unei autorități locale din România care asigură testarea cu aparate Real Time PCR pe scară largă a persoanelor asimptomatice, transmite Primăria Capitalei.

“Am propus în luna mai acest proiect prin care 11.000 de bucureșteni pot beneficia gratuit de testare pentru depistarea infectării cu noul coronavirus. Capitala se înscrie, astfel, în rândul marilor metropole europene, care aplică deja principiul testării extinse, promovat și de Organizația Mondială a Sănătății. Vor fi utilizate teste de tip antigen standard RT-PCR, cele mai utilizate la ora actuală pe plan mondial pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Săptămâna viitoare vom începe și celălalt proiect de testare anunțat, proiectul care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucureșteni, care va indica felul în care a circulat virusul în Capitală.”, spune primarul General, Gabriela Firea.

Testarea va fi gratuită, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului. Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.  Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare. Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă. Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare. Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP), transmite municipalitatea.

 

 

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, intervievat de Mirela Dădăcuș