Acum 300 de ani, o navă franceză aducea în portul Marsilia...ciuma

corabia.jpg

Corabie de tipul celei care a adus ciuma la Marsilia în 1720, gravură din secolul XVII. Autor: Nicolas de Poilly (1626-1686)
Image source: 
wikipedia.org

În urmă cu 300 de ani, în data de 25 mai 1720, acosta în portul francez Marsilia corabia „Grand-Saint-Antoine”, care venea din Siria, încărcată cu țesături și baloți de bumbac. Odată cu marfa celebra corabie a adus o bacterie care s-a dovedit a fi sursa uneia dintre cele mai mari epidemii de ciumă pe care a cunoscut-o vreodată Europa.

Cu toate că în Marsilia vasele ”suspecte” erau de obicei supuse carantinei, vigilenţa nu a mai funcţionat. Istoricii spun că autoritățile au fost „cumpărate” de negustori, iar mărfurile au fost descărcate fără controale.

La bordul navei se știa de existența pericolului, întrucât, pe drum, în data de 3 aprilie un pasager turc îmbarcat la Tripoli, murise în condiții ciudate, apoi alți 8 marinari, cu simptome similare, își pierd și ei viața.

Corabia ajunge la Livorno (Italia) și medicii italieni urcă la bord pentru a examina pasagerii, dar căpitanul Jean-Baptiste Chataud nu vrea să audă de oprirea navei: dacă nu livra la timp marfa la Marsilia avea să piardă mulți bani.

Ajuns în portul francez, căpitanul nu-i anunță de morțile suspecte decât pe armatorii navei, care, potrivit mai multor surse istorice, au mituit autoritățile pentru a evita impunerea carantinei.

Ordinul dat de prințul Philippe d’Orléans de a incendia nava, vine prea târziu (la 28 iulie) iar incendierea efectivă nu are loc decât la 26 septembrie, când ciuma făcea deja ravagii.

Boala se răspândește cu repeziciune în oraș, unde, în decurs de doi ani, provoacă între 30.000 și 40.000 de decese, dintre cei aproape 90.000 de locuitori, potrivit unor istorici. În întreaga regiune Provence, ciuma a făcut 120.000 de victime, la o populație de 400.000 de locuitori.

 

Surse:

Jean Noël Biraben, Les Hommes et la peste en France et dans les pays européens et méditerranéens, École des hautes études en sciences sociales, 1975-1976

Michel Vergé-Franceschi (dir.), Dictionnaire d'histoire maritime, Paris, éditions Robert Laffont, 2002

Jean-Jacques Antier, Autant en apporte la mer, Presses de la cité, Paris, 1993

Patrick Mouton, La Malédiction du « Grand-Saint-Antoine » : 25 mai 1720, la peste entre à Marseille !, Marseille, Autres Temps, 2001

via wikipedia.org