Italia: Clienții suportă nota de plată pentru coronavirus

coffee-802057_1280.jpg

Prețurile în Italia sunt cu aproape 50% mai mari după trei luni de lockdown spre nemulțumirea clienților.
Prețurile în Italia sunt cu aproape 50% mai mari după trei luni de lockdown spre nemulțumirea clienților.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Ieșiți din casă după aproape trei luni de lockdown, italienii au constat că multe lucruri nu mai sunt ca înainte - mai ales prețurile. Proprietarii de baruri și de saloane au mărit prețurile produselor sau serviciilor cu până la 50% spre nemulțumirea clienților.

Abia ieșiți din lockdown italienii și-au moderat instant entuziasmul după ce au constatat că o cafea băută în picioare la bar are prețul ei, altul decât cel pe care îl știau în urmă cu aproape trei luni. Deși acum au bani mai puțini, clienții au trebuit să scoată din buzunar mai mult pentru a reveni la normalitatea unui espresso sau a unui cappuccino.  Asociația Consumatorilor, Codacons, este asaltată de plângerile clienților care reclamă prețuri mai mari și nejustificate. Cel mai mai mult a crescut prețul cafelei la bar cu aproape 50%. La Vicenza 50 de proprietari de baruri s-au pus de acord să vândă un espresso la prețul 1,30 euro. Cele mai mari creșteri vin, însă, de la Milano, acolo unde o cafea băută în picioare ajunge să coste și 2 euro, la Roma 1 ,50 euro ( față de 1,10 înainte de lokdown). ”Nota de plată pentru coronavirus” pare să o plătească până la urmă tot clienții. În perioada postcarantină este mai scump și un tuns sau un coafat, în medie cu 25-35%. O clientă a unui salon de coafură din Milano, mărturisește  pentru Rainews 24 că acum plătește 25 de euro pentru un tuns, cu 10 euro mai mult decât înainte. Proprietarii saloanelor, constrânși să-și închidă acvitivitatea în ultimele luni explică clienților că sunt nevoiți să investească în produse de igienizare. Chiar și cu prețuri mărite în multe cazuri saloanele au rezervări până la sfârșitul lunii viitoare. 

Nici teama de coronavirus sau de prețurile mărite nu par însă să-i afecteze pe iubitorii vieții de noapte. ”Movida” italiană din zona Navigli de la Milano, dar și din alte orașe preocupă autoritățile locale care dau amenzi până la 3.000 de euro și amenință cu suspendarea licenței acolo unde, în jurul localurilor se formează aglomerații de persoane. În timp ce o parte a italienilor încearcă să revină la viața socială de dinainte, aproape 3 milioane 700 de mii de persoane au nevoie de ajutoare alimentare. Dintre acestea, un milion de persoane au sărăcit în urmă crizei economice declanșată de epidemia de coronavirus care în Italia a răpus peste 32.000 de persoane. Covid 19 a influențat indirect și prețul alimentelor care au devenit cu 10% mai scumpe mai ales dacă vorbim de fructe și de legume, agricultură confruntându-se cu o lipsa a muncitorilor sezonieri. Italia trece printr-o  criză socială fără precedent de la sfârșitul celui de al doilea război mondial, scrie presă din peninsula. Guvernul alocă 250 de milioane de euro în plus pentru ajutorarea familiilor care nu au bani pentru achiziționarea de alimente. Președintele Coldiretti- Confederația Națională a Cultivatorilor - Ettore Prandini  spune că alimentele destinate familiilor cu dificultăți economice vor fi cumpărate în primul rând din categoria  produselor ” Made în Italy“ pentru a ajuta agricultorii italieni aflați în dificultate. 

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.

 
Ascultă AICI corespondența de la Roma