Asistenții eurodeputaților sunt penalizați în plină criză Covid19

20200402_ep-102008b_tro_032_resized_l.jpg

Sassoli coronavirus
David Sassoli este rugat sa organizeze o reuniune pentru situatia asistentilor înainte de 20 aprilie
Image source: 
European Union 2020 EP

Clădirile Parlamentului European de la Bruxelles și Strasbourg sunt goale și ele vor servi diferitelor nevoi ale crizei actuale. In același timp, cum deputații europeni și asistenții lor nu mai lucrează de la birou, cei din urmă s-au trezit sancționați. Administrația PE îi amendează cu un sfert din salariu fiindcă muncesc de acasă. 

Iată un non sens al crizei și al rigorii unei administrații care nu ține pasul cu situația actuală. 

Parlamentul European a fost prima instituție europeană care și-a oprit activitatea când, încă de la începutul lunii martie, deputații s-au arătat reticenți să mai călătorească spre Strasbourg sau Bruxelles.

Încet-încet, clădirile au rămas goale. 

După ce s-a anunțat că mașinile cu șofer, majoritatea disponibile acum, pot servi altor necesitați, a urmat anuntul transformării sediului parlamentar de la Strasbourg în centru de testare pentru Covid19.

Apoi președintele instituției, David Sassoli, a făcut un acord cu regiunea Bruxelles Capitale pentru ca sediul bruxellez să poată primi persoane fără adăpost , iar bucătăria Parlamentului să prepare hrană pentru persoanele aflate în dificultate.

Până aici, totul merge bine: clădirile goale au fost deci reafectate. Dar de ce sunt ele goale? 

Ei bine, totul a pornit deci de la refuzul eurodeputatilor de a mai participa fizic la diferitele reuniuni de comisii și la ședințele plenare. Apoi, instituția a oficializat munca de la distanță, cerând angajaților, printre care și asistenților de parlamentari europeni, să lucreze de acasă în limitele posibilului. 

Iar unii asistenții și unii funcționari care se aflau la începutul crizei în țara lor, nu au mai putut călători din cauza restricțiilor impuse în spațiul Schengen. 

La începutul lunii aprilie , asistenții acreditați la Parlamentul European – adică cei a căror activitate se desfășoară în mod normal în sediile instituției –  ca și funcționarii care lucreaza acum de la distantă și nu din Bruxelles au fost informați că nu-și vor primi salariul integral. 

Explicația administrației este cât se poate de senină :  „ Contractul stipulează că trebuie să lucrați în sediul Parlamentului, altfel vi se impută 25% din salariu. (...)Alternativa ar fi ca deputatul să vă schimbe contractul în unul de asistent local pentru a putea continua să  lucrați din țara în care deputatul a fost ales”.

Administrația precizează că in baza deciziei din 31 martie 2020 a  Secretariatului General este permisă temporar munca de la distanță „din motive familiale, cu normă redusă, ca răspuns la criza Covid19". Plata remunerației se va ridica astfel la 75% iar indemnizațiile de expatriere nu vor fi plătite. 

Intr-un mesaj văzut de RFI, 300 de deputați europeni au cerut însă administrației să-și revadă regulile față de asistenți, reguli care nu pot rămâne neschimbate pe timp de criză, mai ales că aceștia lucrează de la distanță, dar nu cu normă redusă. 

Si în ciuda masurilor actuale de izolare și de restricții de călătorie, administrația subliniază că munca la distanță le este permisă asistenților doar dacă cer autorizația. „Dacă nu doriți să folosiți opțiunile existente, atunci va trebui fie să nu plecați, fie să vă întoarceți la locul de muncă”

O reuniune care a avut loc la începutul săptămânii nu a reușit să deblocheze această situație absurdă prin care oameni împiedicați să vină la serviciu, află că vor fi sancționați cu 25% din salariu.

O altă discuție este prevăzută de data aceasta în biroul Parlamentului European, dar nu înainte de 20 aprilie. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan