Întârzie materialele medicale licitate în comun de statele membre UE

flags_ue.jpg

Image source: 
AFP

Materialele medicale licitate în comun de statele Uniunii Europene nu vor sosi la începutul lunii aprilie, cum promisese preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ci vor începe să fie disponibile ''în câteva săptămâni'', a anunţat marţi executivul comunitar, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

 

 

''Unele dintre echipamente, în funcţie de specificaţiile contractelor, vor putea fi disponibile în câteva săptămâni din momentul în care statele membre semnează contractele cu furnizorii'', a precizat la conferinţa zilnică de presă purtătorul de cuvânt comunitar Stefan de Keersmaecker. El nu a detaliat despre ce echipamente este vorba şi nici cât de mult va întârzia sosirea celorlalte materiale licitate la nivel european.

''Odată ce procedurile vor fi finalizate şi vor fi semnate contractele cadru, statele membre vor trebui să semneze contractele cu companiile individuale pentru furnizarea bunurilor'', a explicat mai departe purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene. ''Paşii următori depind de cât de repede vor fi semnate contractele, de cât de repede statele membre fac comenzile după ce le-au semnat şi de cât de repede industria poate furniza materialele la nivel naţional'', a continuat el.

Purtătorul de cuvânt comunitar a asigurat că Bruxelles-ul înţelege deplin urgenţa situaţiei şi necesitatea de a obţine echipamente cât mai repede posibil pentru oamenii care au nevoie de ele, respectiv populaţia şi lucrătorii sanitari. ''Comisia  lucrează 24 de ore pe zi şapte zile pe săptămână pentru a accelera achiziţia  şi a reduce procesul administrativ cât mai mult posibil'', mai spune el.