Covid-19 | Două decese și 55 de cazuri noi de infectare, confirmate în R.Moldova. Elveția, donație pentru medici

medici_echipati.jpg

Image source: 
WHO Moldova

Două decese și 55 de cazuri noi de infectare cu coronavirus au fost confirmate, marți, în R.Moldova. Astfel, bilanțul îmbolnăvirilor ajunge la 353. Până în prezent, au fost înregistrate 4 decese, provocate de Covid-19. Alte 22 de persoane au fost tratate de coronavirus. Între timp, R.Moldova este susținută tot mai mult în lupta cu coronavirus. De această dată, Elveția, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, oferă echipamente de protecție cadrelor medicale din Moldova.

Potrivit ministrului Sănătății, un bărbat bolnav de coronavirus din nordul R.Moldova, a murit, marți, la Spitalul Raional Edineț, iar o femeie infectată cu Covid-19 a decedat, la 29 martie, în regiunea transnistreană.”Am vorbit cu medicii din stânga Nistrului. Ni s-a confirmat că o persoană a decedat. Tot astăzi, am primit informația și despre decesul unui bărbat, internat la spitalul din Edineț”.

Viorica Dumbrăveanu spune că atunci când a fost prelevate probele, pentru că existau suspiciuni de Covid-19, bărbatul a ascuns informația că a intrat în contact cu unele persoane. ”Astăzi când au fost procesate aceste probe, am aflat că persoana este decedată”, a mai spus ministrul Sănătății. Viorica Dumbrăveanu a mai precizat că dintre cele 55 de cazuri noi de infecție cu Covid-19, 48 sunt cu transmitere locală. Alte șapte persoane bolnave au revenit din străinătate.

Ministerul Sănătății a îndemnat din nou cetățenii să stea acasă, să evite locurile publice. Dacă sunt nevoiți să iasă din casă, să păstreze distanța sociala de minim 1m. Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și să contacteze medicul de familie. La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, să apeleze de urgență Serviciul 112.

Autoritățile au mai anunțat că, marți, în țară au ajuns 8160 de teste achiziționate din sursele Fondului Global.

Elveția, prin intermediul PNUD, oferă echipamente de protecție cadrelor medicale 

Prima tranșă de echipamente medicale a fost livrată autorităților din Republica Moldova, ca parte a eforturilor Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, de a susține țara în lupta cu pandemia de COVID-19. Uniformele medicale de protecție vor ajuta personalul medical din prima linie să stopeze răspândirea noului coronavirus.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat o parte din echipamentul de protecție, procurat grație unui prim acord de 200.000 de dolari încheiat între SDC și PNUD. Restul echipamentului va fi livrat în curând. Acesta va fi distribuit instituțiilor medicale care au rămas fără stocuri din cauza cererii fără precedent, determinată de izbucnirea pandemiei. Uniformele medicale de protecție sunt extrem de necesare pentru a reduce riscul infectării personalului medical din prima linie.

”Echipamentele de protecție personală, asigurate de Guvernul Elveției, vor fi distribuite spitalelor care au în sarcină tratarea cazurilor de Covid-19 din Moldova. Acestea vor ajuta angajații medicali din prima linie în munca pe care o fac zi de zi pentru a izola și a nimici virusul care provoacă boala coronavirus. Este un efort pentru care le suntem extrem de recunoscători”, a spus Caroline Tissot, Directoarea Biroului de cooperare al Elveției din Republica Moldova

”În aceste vremuri grele, PNUD sprijină Moldova.Lucrăm împreună cu autoritățile Republicii Moldova, ca parte a unui răspuns comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare, pentru a sprijini procurarea echipamentelor și dispozitivelor medicale, pentru a evalua necesitățile de recuperare pe termen lung și pentru a ajuta țara să elaboreze o strategie multi-sectorială de răspuns la pandemie, pentru a-și proteja cetățenii și economia, fără a lăsa pe nimeni în urmă”, a declarat reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib. 

Sistemul ONU în Moldova susține răspunsul național la pandemie prin activități coordonate, care au drept scop protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de ocrotire a sănătății și reducerea șocurilor economice și sociale.