Bolnavii oncologici, uitați de autorități. Dacă nu mor de cancer vor muri de COVID și invers

Bolnavii de cancer trebuie să-și facă tratamentele la timp, în caz contrar ei riscă să devină victime colaterale ale COVID-19 având în vedere că au și imunitatea foarte scăzută. Avertismentul vine de la preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia. Într-o situație delicată se află și bolnavii cronici, mulți dintre ei trezindu-se că nu mai au acces la tratamentul necesar.

Cezar Irimia: Pacienții sunt disperați. În primul rând pentru că nu își mai găsesc tratamentele uzuale de luni de zile. În al doilea rând pentru că se simt marginalizați prin măsurile luate. Noi considerăm aceste măsuri luate pentru protecția lor, dar și pentru protecția cadrelor medicale ca fiind unele bune, dar trebuie suplimentate în cazul pacienților cronici. Tratamentele programate, tratamentele perfuzabile trebuie să se facă la timp. Nu trebuie amânate. Tratamentele perfuzabile nu pot fi făcute acasă. Eliberarea rețetelor dintr-un județ să poată fi onorată și în alte județe. Medicii din Cluj, de exemplu, au luat decizia de a le transmite online rețetele, dar ei nu pot să și le ia din județul de unde sunt pentru că nu permite Casa națională. Sunt bulversați și de concediile medicale. Normal că dacă nu te prezinți la muncă patronatele desfac contractele de muncă. Nu se știe nimic despre ce se întâmplă cu concediile medicale. Aceste măsuri suplimentare pentru pacienții cronici și în special pentru pacienții de oncologie trebuie luate neapărat pentru că altfel vom asista la alte tragedii în sistemul de sănătate din România.
 
Reporter: Casa Națională de Asigurări de Sănătate a anunțat că a venit cu un document care va fi votat în prima ședință de guvern. Sunt suficiente măsurile cuprinse acolo? În primă fază pare, cumva, că acești bolnavi au fost trimiși acasă.
 
C.I: Așa și este. Acești pacienți au fost trimiți acasă fără să se facă o selecție riguroasă a acestor măsuri, care, până la urmă, duc în spre decesele acestor pacienți. Nu glumesc în cazul cancerului bronho-pulmonar, unde terapiile trebuie făcute la timp. Se știe evoluția fulminantă a acestei forme de cancer. Pacienții sunt disperați. Se văd marginalizați și ignorați, fără nicio șansă la supraviețuire. Trebuie luate măsuri suplimentare. Repet, suntem de acord cu aceste măsuri de izolare, de sistare a controalelor periodice, de investigații, de imagistică, de monitorizare, dar tratamentele uzuale perfuzabile și injectabile trebuie să se facă conform programărilor date de medicii curanți, cu  măsurile de protecție adecvate.
 
Rep: La nivel local s-ar putea mobiliza cumva oamenii? Să se organizeze? Vă întreb dacă asta ar fi o soluție cu rețetele sau cum spuneați și dumneavoastră, acolo unde este cazul să se transporte să meargă la spital. Se pot găsi soluții?
 
C.I: Cu siguranță se pot găsi soluții. Noi ne-am gândit și lucrăm la modalitatea de a ne duce pacienții la clinicile de oncologie. Să nu mai meargă cu transportul în comun. Să fie cumva protejați. Cei care merg cu trenul să fie preluați din gară cu un taxi dedicat și să fie dus la clinică. Să nu mai meargă cu mijloacele de transport în comun. Doar cei care au tratamente injectabile și perfuzabile pe care nu și le pot face acasă. Iar rețetele ar trebui să fie trimise online, iar pacienții sau aparținătorii să le poată ridica din județul de unde sunt, județul de domiciliu, ceea ce legea românească interzice. Aici au uitat guvernanții noștri că trebuie luate măsuri urgente pentru a se putea stopa cumva această migrație a pacienților din județul de domiciliu la clinicile de oncologie unde se tratează.
 
Rep: Câte persoane estimați dumneavoastră că s-ar afla în acest moment într-o poziție vulnerabilă? Vorbim despre oamenii pe care îi reprezentați.
 
C.I: Marea majoritate și știm că în România sunt peste trei milioane și jumătate de pacienți cronici, iar în oncologie sunt peste 120.000 de pacienți în acest moment în tratament efectiv. 
Acești pacienți trebuie monitorizați permanent, iar tratamentele trebuie făcute la timp. 120.000 este un număr foarte mare în condițiile date, dar dacă nu mor de cancer vor muri de COVID și invers. Șă nu uităm că acești pacienți pot deveni un vehicul important pentru transportul COVID 19 deoarece sunt vulnerabili prin sistemul de imunitate foarte scăzut. Trebuie luate măsuri suplimentare în cazul acestor pacienți.
Cezar Irimia, intervievat de Andreea Orosz