Spania a ajuns la un trist record, a depășit China la numărul deceselor și se confruntă cu o acută lipsă de material sanitar

madrid.jpg

Madrid, Martie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Date dramatice în ultimul buletin informativ al pandemiei. Spania însumează deja 47.600 de contagiați, cu aproape 8.000 mai mulți decât ieri. Dintre aceștia 738 și-au pierdut viața doar în ultimele 24 de ore. Epidemia însumează deja 3.434 de victime mortale, un nou record nefericit care relevă gradul de agresivitate cu care coronavirusul se răspândește în regatul iberic. Spania deja însumează mai mulți morți decât China și se confruntă cu o acută lipsa de echipamente sanitare.

În afară de această succesiune zilnică de recorduri dramatice în care doar se contabilizează morții, Spania se confruntă cu o altă problemă importantă, lipsa materialului sanitar. Lipsa materialului sanitar și mai ales a echipamentului de protecție, care, în cele din urmă, are o altă consecință nefericită: expunerea personalului medical la un înalt grad de contagiere. Spania are deja cea mai mare rată de cadre medicale infectate cu covid-19, peste 13% din totalul îmbolnăvirilor la nivel național, mult mai mult decât Italia, unde acest procent este de doar 8%. Medicii, asistenții și în general tot personalul care lucrează în spitale își începe programul improvizând material de protecție, mulți dintre ei își încep ziua de lucru croindu-și halate din pungi de plastic.Medicii spanioli dau autoritățile în judecată cerând echipamente de protecție

Încă de acum trei săptămâni, în fiecare zi, pe rețelele de socializare apar mesaje din partea medicilor sau a asistenților medicali în care se descrie degringolada din spitale și se reclamă cu disperare echipamente de protecție. Unii medici deja refuză să mai lucreze în aceste condiții și se revoltă contra conducerii spitalelor, alții s-au săturat să reclame pe căi oficiale aceste minime materiale de la autorități și au decis să meargă în instanță pentru a obține ceea ce Organizația Mondială a Sănătății consideră că este echipamentul minim necesar pentru a-și putea desfășura activitatea în siguranță fără a-și pune viața în pericol: halate impermeabile de unică folosință, măști, ochelari de protecție și containere pentru deșeuri.

În acest sens, Confederația Națională a Sindicatelor Medicilor a depus o plângere la Curtea Supremă de Justiție împotriva Ministerului Sănătății, acuzând autoritățile că nu își îndeplinesc obligația de a furniza aceste echipamente.

Un proces similar a fost deschis de către o Asociație a Medicilor din Madrid împotriva autorităților locale și, conform ultimelor informații furnizate de Europa Press, un tribunal din Madrid deja a dictat o sentință prin care obligă Guvernul Regional din capitala Spaniei să pună la dispoziția personalului medical aceste echipamente în termen de 24 de ore. 

Madridul cere ajutor Alianței Nord-Atlantice

Autoritățile par depășite de evenimente și deocamdată nu pot ține pasul cu viteza cu care se răspândește epidemia, recurgând la gesturi disperate.

Marți, ziarul El Pais făcea cunoscut faptul că Guvernul Spaniei a cerut ajutor Alianței Nord-Atlantice pentru a putea face față expansiunii epidemiei.

Se pare că executivul de la Madrid a luat legătura cu Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre, pentru a solicita halate de unică folosință, ventilatoare de tip FFP3, termometre electronice cu radiații infraroșii, măști de protecție, ochelari de protecție și măști chirurgicale.

Din nefericire se pare că Alianța Nord-Atlantică nu dispune de aceste materiale și s-a limitat în a transmite la rândul ei cererea celorlalți 28 de aliați. Surse diplomatice, citate de jurnaliștii de la ziarul El Pais, recunosc că este foarte dificil ca în fața acestei pandemii care afectează toate țările globului să existe cineva dispus să ofere aceste materiale, care în cele din urmă ar putea fi necesare pentru propria populație.

În acest context dramatic, ministrul sănătății, Salvador Illa, a venit cu o veste bună, o știre de ultimă oră, anunțând că executivul de la Madrid a încheiat un acord cu China pentru a achiziționa echipamente medicale în valoare de 432 de milioane de euro.

El a explicat că au fost comandate peste 550 de milioane de măști de protecție, 950 de ventilatoare, 550 milioane de teste rapide și 11 milioane de mănuși care vor ajunge în Spania în următoarele 8 săptămâni.