Ministerul Sănătăţii anunţă testarea pentru coronavirus a tuturor bucureştenilor

test_coronavirus.jpg

Image source: 
Bloomberg

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat miercuri seară că toți bucureștenii vor fi testați pentru coronavirus, acesta fiind un proiect-pilot, care ar urma să fie extins și în alte mari orașe ale țării.

„Începem de săptămâna viitoare, cu personalul medical, pacienții, apoi vom trece la testarea populației, cu fiecare cartier în parte”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Digi24. Acesta a precizat că planul este ca toate aglomerările urbane să fie testate, iar Bucureștiul reprezintă cea mai mare astfel de aglomerare. „Vom testa pe categorii şi în funcţie de contact. De asemenea, vom mări capacitatea de testare", a mai spus Nelu Tătaru.

Până miercuri, la ora 13.00, la nivel național, au fost prelucrate 14.466 de teste, din care 646 în unități medicale private, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

„Săptamâna viitoare sper să avem şi foarte multe teste disponibile la nivel naţional. Sunt undeva în jur de 180.000, care trebuie să ajungă până cel tarziu, la sfârşitul acestei săptămâni. Necesarul pe care l-am indentificat în momentul de faţă este undeva până în minimum 2 milioane, maximum 5 milioane de teste. Acesta este primul necesar la nivel naţional”, a declarat, la rândul său, ministrul Sănătății, Victor Costache, pentru Adevărul Live.

Până pe 25 martie, în România au fost confirmate 17 decese și 906 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre cele 906 persoane confirmate pozitiv, 86 au fost declarate vindecate și externate (53 la Timișoara, 23 la București, 6 la Craiova, 2 la Constanța, unul la Cluj și unul la Iași), transmite Grupul de Comunicare Strategică. 

Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 3 ani și 79 de ani. La ATI, în acest moment, sunt internați 18 pacienți, din care 8 în stare gravă. În carantină instituționalizată sunt 6.016 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat noul coronavirus . Alte 96.055 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.391 deapeluri la numărul unic de urgență 112 și 9.359 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Până acum, au fost întocmite 167 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Poliția și Jandarmeria au aplicat 1.336 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

Poliția de Frontieră a întocmit 4 dosare penale, în care sunt cercetate 18 persoane, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații, faptă prevăzută și pedepsită de art. 326 Cod Penal.