Dr. Livia Davidescu (SCJU Craiova): Nu mai aduceți pacienții cu COVID-19 în spitale monobloc

livia_davidescu_poza.jpg

Image source: 
Facebook/Livia Davidescu

"Cea mai mare greșeală a Europei medicale a fost să aducă pentru internare Covid -19 în spitale. Pentru că spitalele, cel puțin cele construite acum ceva timp, nu au circuite adaptate epidemiei de COVID 19. Nici în Franța, Italia, Spania și cu atât mai puțin în România". O spune la RFI, medicul Livia Davidescu, de la  Spitalul Județean de Urgență din Craiova. Potrivit acesteia, “nenorocirea este că un pacient cu Covid adus în spital va contamina alți pacienți și personalul dacă nu este testat și izolat”. Medicul Livia Davidescu propune să se facă spitale în clădiri preconstruite care pot avea structură paviolionară sau spitale de campanie, testarea în masă pentru COVID-19 și rotirea personalului medical, astfel încât să existe o expunere diminuată în ceea ce privește riscul de contaminare.

Dr. Livia Davidescu: Țări cu sisteme sanitare extrem de bine puse la punct, precum Italia, Franța și Spania, par a fi depășite în acest moment, din punct de vedere al logisticii și al personalului medical de către amploarea epidemiei.

Rep. : Ați vorbit despre măsuri. Ce ar trebui să facă, concret, autoritățile române în momentul de față?

Dr. Livia Davidescu: În acest moment ar trebui evaluată foarte clar starea în care se află populația din punct de vedere al riscului. Din punctul meu de vedere, ar trebui schimbate criteriile de stabilire a cazurilor.

Rep: Definiția de caz?

Dr. Livia Davidescu: Definiția de caz, pentru că așa cum ați observat, ultimele șase decese nu se încadrau în definiția de caz. Erau niște decese care din punct de vedere epidemiologic pot scăpa trierii. Atunci, automant definiția de caz devine anodină și trebuie neapărat schimbată. În al doilea rând, trebuie stabilit clar care sunt spitalele care vor prelua aceste cazuri cu patologie de COVID. Dacă vom disemina cazurile în toate spitalele, mai ales în acestea monobloc în care atunci când izolăm, trebuie să izolăm mai multe secții în același timp, sistemul se va prăbuși. Dovadă e tot ce s-a întâmplat în Suceava, București, Hunedoara. Este clar că atunci când aduci un caz COVID și expui personalul, este inerentă izolarea personalului. Astfel scoți din lupta contra COVID niște piloni foarte importanți.

Trebuie să evităm a mai aduce cazurile netestate în spitalele monobloc, în aceste spitale județene, extraordinar de mari, cu un număr mare de personal și un număr mare de paturi. Nu ne putem permite acum să amestecăm pacienții cu COVID cu pacienți fără COVID. Soluția ar fi spitale modulare, construite astfel încât să se respecte niște circuite. Ce se întâmplă? Datorită contagiozității costumele de protecție asigură protecția până în momentul în care te dezechipezi. La dezechipare, există o serie de tehnici și de cerințe care fac ca tu să ai nevoie de niște camere speciale, de o zonă de filtru, de vestiare, de dușuri. Sunt niște cerințe extraordinar de serioase cărora nu toate spitalele acestea pot să le facă față pentru că nimeni nu s-a așteptat atunci când s-au construit niște spitale că vom trece prin așa ceva.

Atunci, cu ajutorul epidemiologilor și al infecționiștilor trebuie gândit un prototip prin care un spital trebuie să facă față cu circuite separate COVID și non COVID, cu testare la intrare. Ori să fie acolo, la poarta spitalului, la intrare, o zonă de tampon în care să se facă trienrea și de acolo să fie triați către spitale de campanie sau către spitale obișnuite pe care trebuie să le păstrezi, totuși, non COVID. Ce faci cu patologia oamenilor care nu au COVID, cu infarctele, cu accidentele vasculare, cu insuficiențele renale? Dacă îi amesteci pe unii cu alții, dintr-o dată vulnerabilitatea acestor pacienți care sunt suferinzi cronic va duce la infecatrea lor extraordinar de mare.

Rep: Dar acest lucru presupune ca în toate spitalele să existe teste, kituri?

Dr.Livia Davidescu: Nu există așa ceva, sunt anumite spitale care fac teste. Trebuie să vă mai spunem ceva. Nu există nici un număr suficient de personal care este instruit vis-a-vis de această tehnică. Biologi specializați în biologie moleculară sunt destul de puțini. Asta ar fi una dintre cerințele majore, formarea rapidă a unui personal capabil să facă testele acestea extrem de fine și extrem de importante. De aceea este extrem de important să se înțeagă faptul că pentru contaminare este esențială doza de coronavirus pe care o ai ca și contact. În clipa în care închizi într-un spital, într-un spațiu, niște oameni care sunt contagioși, șansa celorlalți de a fi contagioși este foarte mare. De aceea, echipele medicale trebuie rotite. Trebuie neapărat să existe oameni care să nu stea în mediul acela 24 de ore din 24.

 

 
Dr.Livia Davidescu (Spitalul Județean de Urgență Craiova) în dialog cu Mirela Dădăcuș