Mărturie de langă Genova: Localitățile par părăsite. Românii să rămână în Italia, să rămână în case!

situatie_dramatica_italia_morti_coronavirus.jpg

Restricții de circulație în Italia, pe fondul coronavirusului (Foto: Reuters/Marzio Toniolo)
Restricții de circulație în Italia, pe fondul coronavirusului (Foto: Reuters/Marzio Toniolo)

”Cei mai mulți dintre românii din Italia nu s-au întors în România, ci au rămas acolo unde locuiesc”. Precizarea a fost făcută la RFI de un reprezentant al comunității române din Peninsulă. La RFI, Marian Mocanu, vicepreședinte al Ligii Românilor din Italia, spune că, deși situația nu e ușoară, îi sfătuiește pe toți românii din Italia să rămână acolo unde se află și să nu încerce să revină în România de Paște.

Localitățile par părăsite. Ți-e frică să te duci să îți cumperi de mâncare

Marian Mocanu: Localitățile par părăsite. Bate vântul pe străzi și nu vezi aproape pe nimeni. Foarte rar trece câte o mașină și te întrebi dacă localitatea este locuită sau e nelocuită. Se văd oameni, câteodată, în fața magazinelor. Trebuie să stai la distanță de un metru față de cine e în fața ta. Sunt cozi la magazine pentru că chiar dacă sunt doar patru persoane care vor să facă cumpărături, numai o persoană poate să intre înauntru și celelalte trei trebuie să stea afară la distanță de un metru una de alta. După aceea intră altul și tot așa. Coada este în afara magazinelor. Nu se mai intră în magazine decât o persoană pe rând, numai una și atât. Magazinele deschise sunt farmaciile, magazinele alimentare și magazinele care vând ziare și țigări. În rest e absolut totul închis.

Reporter: Care e starea psihică a românilor din Italia cu care țineți legătura?

M.M: Este foarte apăsătoare.

Rep: Cum reușesc? Și dumneavoastră, domnule profesor, cum reușiți să treceți prin această traumă zi de zi? Vedeți în fiecare zi acele bilanțuri care arată sute de morți în Italia. Bănuiesc că este extrem de greu...

M.M: E foarte greu. Cum vă spuneam, situația e apăsătoare. Moralul e distructiv. E greu să nu fii impresionat. Când se citesc cifrele astea ți-e frică să te duci să îți cumperi de mâncare pentru că îți e teamă să nu iei boala. Atât timp cât stai în casă ești într-o situație de siguranță. Românii sunt destul de speriați pentru că noi față de italieni suntem în trecere pe aici. Nu avem o casă. Plătim chirie. Dacă nu lucrăm nu avem bani să ne plătim chiria. E adevărat că nu ne dă afară din casă zilele astea dacă nu plătim chiria.

Te mai ajută fratele, vecinul, cumnatul, vărul...

Rep: Cum se descurcă în aceste condiții românii de acolo?

M.M: Se descurcă foarte foarte greu. Îi mai ajută fratele, vecinul, cumnatul, vărul, dar statul nu ne ajută în absolut niciun fel.

Rep: Așadar, mai sunt mulți români care încă se află în Italia. Știm că o parte dintre ei s-au întors în țară...

M.M: Majoritatea românilor care erau în Italia sunt acum tot în Italia. Majoritatea nu a plecat. În realitate este foarte greu să pleci. Ultima lege spune că nu poți să te deplasezi dintr-o localitate în alta, dar să pleci dintr-o țară în alta. E aproape imposibilă chestia asta.

Să rămână în Italia, să se închidă în casă!

Rep: Vin sărbătorile pascale. Ați vorbit cu prieteni români de acolo. Ce fac? Plănuiesc să vină în țară sau vor asculta sfaturile autorităților și vor încerca să rămână în Italia?

M.M: Să zicem că dorința este de a se întoarce în România. În realitate mulți au capul pe umeri și stau acolo unde sunt. Rămân în Italia pentru că e mai bine și pentru noi și pentru cei de acasă. Noi ne ducem în România și poate ducem boala și îmbolnăvim persoane care sunt poate sănătoase. Așa cum știți, boala asta la multe persoane nu dă niciun fel de simptome. Multe persoane sunt purtătoare, au virusul. Nu au niciun fel de simptom, dar în același timp poate să îl transmită altuia, care poate avea simptome și se poate îmbolnăvi și poate ajunge la spital. Ăsta e lucrul cel mai grav. Poți să fii bolnav fără să știi că ești purtător.

Rep: Aveți un mesaj pentru românii din Italia, domnule Marian Mocanu? Sunteți vicepreședinte al Ligii românilor din Italia...

M.M: Exact. Mesajul meu este următorul. Să rămână în Italia. Să se închidă în casă. Să iasă cât mai puțin din casă. Să aibă răbdare pentru că acest moment îl vom depăși cu toții împreună. Vor ieși sănătoși din situația asta neplăcută majoritatea, cu siguranță cei care vor sta închiși în casă și nu se vor duce să se întâlnească cu oameni, cu grupuri de persoane, să stea împreună cu alte persoane. Să stea în casă. Să rămână în Italia și să nu se întoarcă în România. Au timp să se întoarcă în România când va trece problema asta.

 
Marian Mocanu, vicepreședinte al Ligii Românilor din Italia, despre situația din Italia