Spania prelungește starea de alarmă până pe 11 aprilie

coronavirus-4945416_1280.jpg

Spania prelungește starea de alarmă până pe 11 aprilie
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Spania a ajuns la 28.572 de persoane infectate dintre care 1.720 deja și-au pierdut viața iar alte 1785 se află internate în unitățile de terapie intensivă, cifre criticate ca fiind relative, datorită capacității limitate de a realiza testele necesare pentru a detecta prezența coronavirusului.

Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 400 de noi decese, conform ultimului buletin oficial, dar autoritățile nu încetează în a avertiza populația că încă nu s-a ajuns la punctul maxim de expansiune a pandemiei. “Ne așteaptă zile mult mai grele”, avertiza premierul spaniol într-un discurs ținut în cursul zilei de duminică, discurs în care anunța că va propune în Consiliul de Miniștri de marți prelungirea stării de alarmă până pe data de 11 aprilie, pentru a putea impune în continuare măsurile excepționale de combatere a epidemiei.

Spaniolii nu au voie să iasă din casă decât pentru a-și cumpăra alimente, medicamente sau pentru a merge la locul de muncă și la medic, deplasări pe care nu le pot face decât individual, neînsoțiți, fiind interzisă prezența mai multor persoane împreună pe stradă.

De asemenea, Pedro Sanchez a anunțat că va implica și mai mult armata în gestiunea crizei: în construirea de spitale de campanie, în distribuirea alimentelor sau în impunerea măsurilor de carantină. Pe de altă parte, premierul spaniol a refuzat să suspende orice activitate economică neesențială, deși primește presiuni din partea autorităților regionale pentru a restrângă de o formă cât mai radicală numărul celor care au voie să iasă din casă.

Madridul este zona cea mai afectată, înregistrând 9.702 de persoane infectate și 1.021 de decese.

Centrele sanitare din capitala Spaniei deja nu mai fac față numărului mare de solicitări. Sunt spitale care și-au închis temporar porțile, iar în altele pacienții stau întinși pe culoare. Săptămâna trecută, armata a montat un spital de campanie cu 1300 de paturi în IFEMA, un centru expozițional din nordul Madridului, unde deja au fost internate 200 de persoane doar în acest sfârșit de săptămână.

O mare parte a personalului care lucrează în spitale este lipsită de echipamente de protecție. Până acum câteva zile obținerea unei măști era o întreprindere dificilă chiar și pentru unii medici, iar personalul care lucrează în unele centre pentru bătrâni este de multe ori izolat și neprotejat. Cadrele sanitare reclamă cu disperare echipamente de protecție.

Pe de altă parte, căminele de bătrâni s-au convertit în focarele cele mai letale ale pandemiei. Peste 80 de persoane în vârstă au decedat în centre din Madrid, Catalonia, Țara Bascilor sau Valencia. Într-un singur centru din Madrid au murit 20 de persoane și alte 75 au fost găsite infectate cu Covid 19. Situația este deosebit de îngrijorătoare în capitala Spaniei, unde Armata a trebuit să intervină în acest weekend pentru a dezinfecta 30 de centre pentru bătrâni.  

   

Spania prelungește starea de alarmă până pe 11 aprilie. Corespondență de la Madrid