Transportul public din Iași ar putea fi total suspendat

iasi_-_vedere_din_hotelul_unirea.jpg

Transportul public din Iași ar putea fi total suspendat
Transportul public din Iași ar putea fi total suspendat
Image source: 
Eduard Vasilica | RFI

Iașiul ar putea fi primul oraș din România în care transportul public să fie  suspendat total. Primarul municipiului este nemulțumit de faptul că vârstnicii dar și tinerii se îngramădesc în tramvaie și în parcuri fără a ține cont de recomandările medicilor referitoare la prevenția răspândirii Covid 19. Așadar și parcurile ar putea fi închise. Spitalele rămân rând pe rând fără materiale de protecție pentru medici și fac apel la donații. Iar școala online înce este doar pe hârtie pentru mulți dintre elevii din Iași.

 

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Instituția medicală pregătește deja a treia secție pentru bolnavii de coronavirus. Managerul Carmen Dorobăț spune că cea mai mare problemă o constituie materialele de protecție pentru medici: „ Biroul de achiziții lucrează și noaptea și ziua. Problema este să găsim distribuitori care să aibă aceste materiale. Avem kituri pentru zilele care urmează. Lucrăm în două secții și o atreia este în așteptare să primească pacienți dacă este nevoie „

Apel către populație:Donați! Nu lăsați medicii cu mâinile goale în fața bolilor

Toate cazurile de la Spitalul de Boli Infecțioase ajung acum la Spitalul de Pneumoftiziologie. Directorul Cristina Grigorescu a lansat un apel către ieșeni și nu numai. Să doneze echipamente de protecție și să nu lase medicii cu mâinile goale în fața bolilor: ”Până în prezent noi ne aprovizionam din banii pe care îi avem, din bugetul spitalului nostru. Nu am primit nici un fond de rezervă iar prețurile la materialele de protecție au crescut de peste 4 000 de ori. O mască simplă care costa acum trei luni 10 bani acum costă 4-5 lei și nu se găsește. Măștile de protecție au ajuns la sume astronomice, 50-70 de lei. Noi suntem eșalonul doi după Spitalul de Boli Infecțioase, noi la ora actuală vom prelua în prima etapă cazurile grave de gripă la terapie intensive în cazul în care spitalul de infecțioase devine plin de pacienți cu coronavirus.„

Managerul Spitalului de Pneumoftizologie, Cristina Grigorescu detaliază: „ După cum știți este o vânătoare continua pe toate site-urile de licitație electronica pentru materiale care sunt foarte puține și dispar imediat. Furnizorii cer plata în avans sau chiar la 15 zile.Conform Ministerului Sănătații pentru măsurile de pregătire a spitalelor, zona de triaj trebuie să cuprindă pentru personal halate de unică folosință sau combinezon, viziere pe care noi nu le avem, doar de la Dedeman avem câteva perechi de ochelari de protecție donate, două rânduri de mănuși, calotă sau cagulă pentru că pacienții tușesc și să nu uităm scenariile care sunt mai prezente la noi adică pacient cu posibilă tuberculoză pulmonară. Nu s-a terminat epidemia de gripă și avem pacienți care vin și cu gripă. Îmbolnăvirea medicilor ar fi o catastrofă, pentru chirurgia toarcică suntem singurul centru din Moldova cu 6 medici. Medicii pentru bronhologie care asigură întreaga regiune, medicii de la terapie intensive care sunt ultraspecializați în partea de plămân." Și Spitalul Sfântul Spiridon a mulțumit donatorilor.

Pentru că vârstnicii nu stau acasă, primarul Iașiului vrea să suspende total transportul public

În tot acest timp vârstnicii nu par a ține cont de rercomandările medicilor. Primăria municipiului Iasi a limitat activitatea mijloacelor de transport public pentru că spune Mihai Chirica tramvaiele și autobuzele erau ticsite de tineri și vârstnici. Primarul Iasului amenință că suspendă total transportul public Și asta nu e totul. Poliție la poarta parcurilor sau chiar închiderea lor. : „ Stau pe băncuțe unul lângp altul.Nu se mai poate! „ a precizat Mihai Chirica. Multi dintre ieseni lucrează de acasă. Așa ca posteaza clipuri în care dau lecții de canto, de actorie sau fac ora de fitness pentru ca încheierea carantinei sa nu aducă prea multe kilograme celor izolati în case. 

 

 

Corespondentul RFI la Iasi Violeta Cincu