Taiwan, un model de luptă împotriva coronavirusului

Ministru_Sanatate_Taiwan.jpg

Chen Shih-chung, ministrul sanatatii din Taiwan
Chen Shih-chung, ministrul sanatatii din Taiwan
Image source: 
rfi.fr

În timp ce Europa este panicată în fața pandemiei și înregisatrează mii de morți, există și modele de luptă care funcționează. Unul este Taiwanul. În ciuda apropierii geografice și a schimburilor sale cu China, Taiwanul a înregistrat până în prezent doar 100 de cazuri și un deces legat de coronavirus. Un centru de comandă unificat creat după criza pandemiei SARS în 2003, organizarea transporturilor, a funcționării instituțiilor, școlilor și companilor, precum și raționalizarea vânzării de măști fac ca statul insula să fie dat exemplu. 

Traducere de Ana Maria Florea-Harrison

Dacă autoritățile gestionează acum foarte bine situația, acest lucru se daorează în mare parte traumelor provocate de epidemia SARS în 2003, un alt virus apărut în China, care a ucis 774 de oameni în 17 țări. Afectat din plin cu 181 de decese, Taiwanul a decis să învețe din această criză, în special prin crearea unui sistem de „comandă unificată” - un mecanism interdepartamental pentru coordonarea luptei împotriva epidemiilor, supravegheat de ministrul sănătății . După ce a călători din zona Wuhan, suferind de febră și pneumonie, au aterizat în Taiwain la sfârșitul lunii decembrie, autoritățile au decis să activeze acest dispozitiv pe 20 ianuarie 2020.

Au fost luate imediat măsuri pentru a încerca să oprească răspândirea virusului, au fost impuse controale și restricții privind accesul pe teritoriu. Zborurile din Wuhan au fost anulate, apoi zborurile către China, cu excepția a cinci aeroporturi. Intrarea în Taiwan a cetățenilor din China, Hong Kong și Macao a fost imediat suspendat, cu excepții rare. Străinilor care au vizitat aceste regiuni li s-a interzis rapid șederea, apoi restricțiile de călătorie au fost extinse la Coreea de Sud, Iran sau Italia. Și străinii de pe lista portocalie au trebuit să poarte măști și să se supună controlului medical. Cum epidemia s-a extins în lume și Taiwanul a mai important câteva zeci de cazuri față de săptămâna trecută, guvernul a închis astăzi granițele tuturor străinilor. Taiwanezii din provinciile chineze afectate de virus sunt supuși carantinei.

Măștile se vând pe baza carduliui de sănătate

Măștile au devenit o prioritate pentru a limita contaminarea. Taiwanul și-a încetat exporturile și a decos nu numai să-și reînvie producția în această zonă, ci și să o consolideze drastic. Și s-a apucat s raționalizeze cumpărăturile de măști. Însă „în loc să facă cartele, autoritățile au decis să organizeze vânzarea, cu un sistem de zile pare și impare și folosind cardul de sănătate”, explică sinologul – specialist în cultura chineză, Stéphane Corcuff. Guvernul a dezvoltat, de asemenea, o aplicație care face posibilă vizualizarea în timp real a farmaciilor în care sunt disponibile stocuri de măști.

Pe lângă capacitatea de reacție a guvernului său, Taiwanul poate conta și pe „un sistem de sănătate hiper-performant”, analizează cercetătorul Stéphane Corcuff, lector la Science-Po Lyon. „Numărul și nivelul de pregătire al medicilor este foarte mare, acoperirea este universală, bugetul de sănătate nu a fost redus, iar sectorul este foarte integrat în cercetare." Sectorul cercetării a fost imediat folosut în criză și lucrează în prezent la producerea de teste și la descoperirea unui vaccin.

Dar oficialii insulei s-au concentrat, de asemenea, pe informare și conștientizare. În fiecare zi, centrul de comandă unificat organizează conferințe de presă pentru a face bilanțul situației, a reaminti instrucțiunile de siguranță și a explica deciziile puse în aplicare. „Aceste conferințe sunt foarte urmărite”, explică Pierre-Yves Baubry, redactor al site-ului de informații al guvernului taiwanez Taiwan Info. „Și, pentru populație, înțelegerea măsurilor este foarte liniștitoare," adaugă acesta.

Triwanezii au grijă unii de alții în viața de zi cu zi

Aceste instrucțiuni sunt urmate strict de instituții, școli, universități sau spitale, dar și de companii. Toate sunt echipate cu dezinfectanți pentru mâini, iar temperatura corporală este măsurată regulat.  Și, zilnic, „oamenii sunt precauți”, constată Pierre-Yves Baubry, în special purtând măști în transportul public. „Masca este și un semn de civism, arată că suntem mobilizați, că acordăm atenție celuilalt", a spus francezul, care locuiește în Taiwan de 12 ani.

„Purtarea unei măști este un reflex cultural”, confirmă Stéphane Corcuff, specialistul în cultură chineză. „O purtăm, când suntem bolnavi, imediat ce intrăm într-un spațiu public pentru a-i proteja pe ceilalți; și preventiv, pentru a ne proteja în caz de epidemie". În plus, măsurile de igienă sunt o parte integrantă a societății taiwaneze, în special datorită legăturile sale cu Japonia sau Statele Unite, două țări pentru care conceptul de igienă este important. „Educația pentru igienă începe în clase mici”, a spus cercetătorul.

Spiritul civic al populației și comunicarea guvernului, care nu ezită să îi scoată în față pe diferiții actori ai societății implicați în luptă, contribuie la „un sentiment real de mobilizare generală” în Taiwan, subliniază Pierre-Yves Baubry, redactorul șef de la Taiwan Info. Un sentiment întărit de izolarea țării pe scena internațională, nerecunoscut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Impresia este că Taiwanul trebuie să se apere singur și se poate baza doar pe propriile forte." Oficial parte a Republicii Populare Chineze, Taiwanul are de facto un guvern propriu și se administrează singur. Statul este recunoscut, însă, numai de alte 20 de țări printer care nu se numără și România.

Dar fix acestă izolare a contribuit la reactivitatea insulei la începutul epidemiei, crede cercetătorul Stéphane Corcuff. „Nivelul de pregătire a fost probabil mai mare, deoarece țara se simte izolată, vulnerabilă și, prin urmare, și-a dublat vigilența. Într-un fel, excluderea sa din organismele internaționale îi consolidează determinare,” spune Corcuff.

Impactul epidemiei este minor în Taiwan

În prezent, în afară de începutul întârziat al anului școlar și de câteva evenimente culturale anulate sau amânate, viața din Taiwan nu a fost perturbată de epidemia de coronavirus. Călătoria în țară nu este limitată, iar întreprinderile au continuat să funcționeze normal. „Nu a existat un blocaj general ca în China, oamenii continuă să meargă la muncă,” mărturisește jurnalistul Pierre-Yves Baubry. Dacă coronavirusul este prezent, acesta este în principal în conversații."

Deși cercetătorul Stéphane Corcuff consideră că, momentan, guvernul de la Taipei nu a făcut nici o greșeală, autoritățile au grijă să nu se anunțe triumfătoare. Dacă ministrul Sănătății, Chen Shih-Chung - care a devenit o persoană publică cheie în această criză - a explicat săptămâna trecută că situația „este sub control” în Taiwan, el a avertizat, de asemenea, odată cu răspândirea exponențială a virusului în lume, exista riscul unui nou val de infecții. De aceasta țara trebuie să rămână în alertă.