”Împreună pentru voi!”, inițiativă civică în susținerea medicilor moldoveni implicați în lupta cu Covid-19

”Dragă Moldova, suntem prinși acum probabil în cea mai dificilă situație a generației noastre. Unele generații trec prin războaie, altele prin dezastre naturale, noi avem pandemie globală. În prezent, sistemul medical din țară ține piept acestei epidemii, dar soldații din linia întâi – medicii – au nevoie de suport. Și psihologic și material. Ce vrem să facem noi? Vrem să colectăm fonduri care ar putea fi redirecționate pentru a procura ce este nevoie pentru personalul medical din țară care face față Covid-19”. Este mesajul lansat, luni, de un grup de inițiativă, din care fac parte Anatol Untura, Ana Racu, Victoria Dunford. 

”Am discutat cu medicii, cu șefii de spitale și cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a identifica necesitățile lor de moment. Și dacă pe partea de medicamente totul e în regulă, oamenii, medicii au nevoie de noi. Vrem să le facem viața un pic mai ușoară celor care stau în ture de 12 ore, prinși în costume incomode, măști sufocante și în mașini mereu pe drum. Unii din ei nu mănâncă câte 10 ore la rând sau nu dorm câte 24. Vrem să le trimitem ce putem – cafea, ceai, biscuiți, apă, consumabile, orice va fi nevoie și desigur multă grijă de la noi. Au fost discuții cu reprezentanții Metro Chișinău. Ei ne vor ajuta cu procurarea celor necesare în regim automat, să excludem contactul cu prea mulți oameni și vor livra aceste produse la depozitele (CNAMUP) de unde vor fi repartizate organizat la toate unitățile de urgență și spitalele strategice”, susține grupul de inițiativă. 

În Moldova sunt câteva mii de medici, asistenți medicali și lucrători tehnici ai sistemului de medicină de urgență și spitale care sunt implicați în combaterea epidemiei.”Toți ei acum sunt pe teren, lucrând în condiții grele și cu risc pentru propria viață. Medicii, personalul medical din laborator, asistenții și asistentele, infirmieri și infirmiere, șoferi de ambulanțe, operatori de la serviciul 112 și tehnicieni – specialiști care au grijă de tratamentul celor internați. Cu toții am vrea să ajutăm mai mult. Și o putem face. Asta e doar prima fază a proiectului. Dacă se colectează suficiente fonduri, putem încerca să ajutăm și sistemul medical. La fel, mâine vom încerca să discutăm cu operatorii de telefonie mobilă, să îi rugăm să ofere o lună gratis de convorbiri pentru telefoanele medicilor”, se mai arată în mesajul noului grup de inițiativă.

”Mai avem și alte idei, dar trebuie să pornim de la ceva. Pe parcurs la sigur vor apărea încă multe idei. Dar fără voi nu ne descurcăm. Acum putem dovedi că suntem mai buni decât credem și că nimeni și niciodată nu ne va putea împărți sau dezbina. Mai ales la greu… E vorba de noi toți, de oameni, de suflete – acum mai mult ca niciodată avem nevoie unul de celălalt”. 

”Italienii cântă de pe balcoane medicilor lor, spaniolii îi aplaudă pe eroii lor, noi vrem să venim cu suport pentru toți cei care sunt pe linia întâi. Spunem Mulțumesc cu recunoștință, ne mobilizăm și susținem toți lucrătorii sistemului medical în munca nobilă și eroică pe care o îndeplinesc. Ei trebuie să simtă susținerea noastră, a tuturor. Donăm 5 minute de pauză pentru încă 12 ore de muncă a unui medic și #Stamacasă - Pentru că ne pasă”. Este îndemnul lansat pentru a susține medicii moldoveni.