Se solicită intervenția statului în susținerea aeroporturilor

aeroport_unu.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Cătălin Bulgariu, crede că scăderea traficului de călători până la pragul roșu ar putea duce, din punct de vedere financiar, la atingerea pragului roșu. Cătălin Bulgariu crede că se impune intervenția statului în susținerea aeoporturilor. La Iași, estimările arată că până în aprilie traficul va scădea cu până la 40 la sută. Cât privește interzicerea curselor către și dinspre Italia, directorul Aeroportului Internațional din Iași a explicat că oricum avioanele erau aproape goale. Dar, subliniază Cătălin Bulgariu, cursa de la Roma din această săptămână e operațională deși Executivul a decis suspendarea legăturilor aeriene cu Italia.

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Cătălin Bulgariu: Ultima cursă din Italia a venit ieri. Sunt închise aeroporturile din Nordul Italiei. În această săptămână vom avea doar cursa de Roma. Traficul de pasageri în ultima perioadă a fost extrem de redus.

Reporter: În ce notă să intrepretăm declarațiile oficalilor potrivit cărora se suspendă toate zborurile din și către Italia?

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Cătălin Bulgariu: Cam așa ar trebui. Nu știm ce au transmis companiilor aeriene. Le interpretez ca o activitate care se întâmplă pas cu pas. Autoritățile din România nu pot închide aeroporturile din Italia. Și viceversa e la fel. Noi putem vorbi doar de suspendarea zborurilor din România către Italia. De exemplu, vineri de la Bologna au venit 38 de persoane de la Bergamo, 47. Sâmbătă de la Treviso, 49. Cu peste 100 de pasageri mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Austrian Airlines a anunțat anularea cursei de miercuri. Ritmul plecărilor este foarte mic. Noi încasăm venituri doar de la plecări iar ritmul este în scădere, urmărește trendul.

Reporter: Cu cât a scăzut traficul?

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Cătălin Bulgariu: La acest moment suntem la începutul perioadei de scădere a traficului. O reducere drastică va fi în luna martie care va continua și în aprilie. Va fi o scădere de 40% din numărul de pasageri.

Reporter: Cum vă afectează financiar epidemia de coronavirus? Ar trebui ca statul român să se gândească la măsuri compensatorii?

Directorul Aeroportului Internațional din Iași, Cătălin Bulgariu: La acest moment am aplicat toate măsurile care ne-au fost recomandate de autoritățile române, din bugetul aeroportului. Ne situăm de două ori în deficit. Pe de o parte am avut cheltuieli suplimentare consistente, iar pe de altă parte scădere foarte mare a traficului. Este o situație de urgență care din punctul meu de vedere impune intervenția statului.

 
Directorul Aeroportului Internațional din Iași Cătălin Bulgariu intervievat de Violeta Cincu