Un student-doctorand vrea să fie rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

silvian_man.jpg

Image source: 
Facebook / Silvian-Emanuel Man

„O candidatură manifest”, astfel și-a descris acțiunea Silvian Man, președintele Ligii Studenților și reprezentantul Facultății de Drept în Senatul celei mai vechi universități din țară. „O obrăznicie”, au catalogat alții aspirația tânărului student la fotoliul de rector. Candidatura depusă a fost invalidată pentru că Silvian Man nu a făcut dovada prestigiului științific și didactic iar în formularul de înscriere nu a completat cu gradul didactic. Din comisie au făcut parte patru lectori, un conferențiar și doi studenți. Silvian Man a încercat să depună contestatație dar cum sâmbătă registratura era închisă a trimis actele prin poșta rapidă. În cazul în care nu va primi nici un răspuns, studentul doctorand anunță că se va adresa instanței.

Alegerile pentru funcția de rector au loc miercuri 11 martie, iar favorit la al doilea mandat este actualul rector, profesorul Tudorel Toader, fost ministru al Justiției. În cursă a mai fost validat al doilea candidat, profesorul Adrian Muraru, Facultatea de Științe Social Politice.

De unde a pornit ideea candidaturii? Violeta Cincu a adresat această întrebare studentului doctorand Silvian Man.

Silvian Man: A venit din nevoia de a exista o poziție clară și vocală la adresa domnului Toader având în vedere, aș spune eu, eșecul mandatului 2016-2020. Dar și din necesitatea de a puncta în spațiul academic românesc faptul că universitățile au nevoie de rectori cu viziune, nu de rectori care să se comporte ca foarte buni directori generali administrativi. Există această viziune în planurile manageriale care se axează pe aspecte edilitar gospodărești și mai puțin pe chestiuni care țin de modul în care ei vizualizează viitorul universității. Rectorul trebuie să fie mai supus mediului academic, controlabil de către Senat. Ar trebui să fie ca un prim ministru ținut în opoziție de către Parlament. Cred că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ar trebui să devină o universitate regională în Europa de Est. În planul managerial am introdus programe flexibile, programe de studii noi pe care noi nu le avem, studenții să fie implicați în activitatea de cercetare pentru a le facilita învățarea.

Rep: Un student candidează pentru funcția de rector. E ca și cum un pacient al vrea să fie ministrul sănătății?

Silvian Man: Da! Pe de o parte, asta ar putea ridica anumite semne de întrebare pentru că atunci când se redactează planurile manageriale studenții sunt ignorați sau se face referire la nevoile lor imediate, sociale. Ar trebui studenții să fie mult mai consultați în toate procesele de guvernanță academică!

Rep: Dar sunt reprezentați acum în structurile de conducere!

Silvian Man: Sunt reprezentați dar aceasta nu înseamnă că acești reprezentanți au capacitatea de a înțelege sau de a cunoaște anumite procese de management academic așa cum ar trebui. Și studenții și cadrele didactice ar trebui să treacă prin programe de pregătire care să deprindă normele de bază din educație, care sunt organismele care pot să afecteze viața unei universități.

Rep: Care au fost reacțiile profesorilor din universitate la candidatura studentului-doctorand la funcția de rector?

Silvian Man: Reacțiile pe care le-am primit personal au fost pozitive, am fost încurajat pentru a duce demnersurile mai departe. Au fost și persoane reticente la ideea că un student ar putea face acest lucru. Alții au spus că nu ar vota niciodată un student. Sunt cadre didactice care au citit planul managerial, care au făcut comparație cu alte planuri.

Rep: Și colegii?

Silvian Man: Colegii sunt împărțiți. Unii mă susțin, majoritatea, alții au spus că e obrăznicie candidatura mea. Dincolo de acoperirea legalității este un gest moral în sensul în care nu putem să spunem că gestul domnului Toader de a candida a doua oară este moral iar candidatura mea imorală. Apoi aș spune că este o candidatură manifest. Vreau ca anumite probleme din învățământul superior să intre în atenția opiniei publice. Ce mi se pare important este să existe dezbatere. Când am intra în Senat, multe hotărâri treceau la foc anutomat. Trebuie să se aducă amendamente.Profesorii trebuie să un cuvânt mai mare de spus. Să se facă bătălia pe planuri nu pe persoane. Un rector în exercițiu versus un student.

 

Momentul în care agenții de pază din instituția condusă de Tudorel Toader îl scot cu forța în afara clădirii pe studentul Silvian-Emanuel Man, după ce acesta îți depusese canditatura, simbolic, pentru funcția de rector al Universității, Iași, vineri, 28 februarie 2020. Sursa: Facebook / Silvian-Emanuel Man:

 

”Vineri, după depunerea candidaturii, am fost ridicat de către agenții de pază ai universității și dat afară din corpul principal al instituției. Așa au primit dispoziție „de sus”, adică de la rectorat. Brusc, mi-au cerut să mă legitimez, dar doar cu carnet de student sau carte de identitate. Alt act nu era valabil. După 8 ani în UAIC, trebuie să fii legitimat. Dar doar tu, care te opui lui Toader, nu altcineva. Este cel puțin a patra oară când Tudorel Toader folosește agenții de pază pentru a mă îndepărta din instituție și a-mi bloca accesul în universitate”, precizează studentul