Cod roșu de vânt puternic la munte. Avertizări și pentru restul țării

harta_cod_rosu.jpg

Image source: 
meteoromania.ro

În Carpații Meridionali și de Curbură se anunță rafale de 140-180 de kilometri la oră. ANM a transmis și două coduri portocalii și unul galben pentru restul țării.

Cod roșu de vânt în zona de munte din 14 județe. Avertizarea este valabilă de luni, de la ora 02.00 până la ora 18:00 la altitudini de peste 1500 m în Carpații Meridionali și de Curbură. Se anunță rafale de 140-180 de kilometri la oră. Vântul va spulbera zăpada și va determina scăderea vizibilității spre zero.

ANM a transmis și două coduri portocalii și unul galben pentru restul țării. Primul cod portocaliu este valabil de duminică, ora 18.00, până luni la aceași oră. În zona montană vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110...130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1600 m.

Al doilea cod portocaliu a fost emis pentru intervalul duminică, ora 22:00 - luni, ora 18:00 și vizează Moldova, Transilvania, Maramureș, nordul Crișanei și al Dobrogei. Vântul va avea intensificări susținute, în noaptea de duminică spre luni și în prima parte a zilei de luni în nordul Crișanei, Transilvania și Maramureș, cu viteze de 80...95 km/h, iar mai ales pe parcursul zilei de luni, în Moldova și în nordul Dobrogei, temporar cu peste 90...100 km/h.

De asemenea, pentru cea mai mare parte a țării a fost transmis un cod galben valabil de duminică ora 18.00, până luni, la aceeași oră. Din seara zilei de duminică, 23 februarie, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 55...70 km/h.