De ce nu trebuie să cumpărăm fructe și legume de la marginea drumului?

legume.jpg

Image source: 
Facebook

Legumele si fructele trebuie cumpărate doar din spații amenajate și autorizate, nu de pe lângă piețe sau de pe marginea drumului, atrage atenția la RFI Sorin Mierlea, președintele InfoCons, ONG pentru protecția consumatorilor.

Avertismentul vine în contextul în care un raport publicat de ANSVSA arată că procentul de probe cu depășiri ale nivelului maxim admis de pesticide a sărit în 2018 la 3% față de 1% cât a fost în 2017.

Salata verde, ceapa verde, dar și castraveții cornișon din România au conținut de asemenea reziduuri de pesticide peste nivelul maxim admis, se mai arată în raport.

Sorin Mierlea explică: “Cele mai multe produse care au fost identificate cu depășirea normativelor sunt  din zona aceasta a spațiilor care nu sunt autorizate și amenajate, sunt din zona de tranzit care intră pe teritoriul României, de cele mai multe ori fără niște buletine de analize foarte clare. Din acest motiv cred că cel mai important este să cumpărăm din lanțul de trasabilitate, ca să avem siguranța și securitatea faptului că ele vin dintr-un lanț sigur.

Urmează să apară produsele românești: spanacul, ceapa, cartofii noi, unii se grăbesc să-i scoată pe piață și vor spune că sunt românești. Vor fi românești, dar, ca să fure startul, unii mici fermieri folosesc diferite pesticide, îngrășăminte pentru a accelera creșterea. Sunt într-o zonă în care de cele mai multe ori normativele din punct de vedere al monitorizării sunt extrem de complicat de făcut, așa că sfatul este să mai așteptăm măcar două săptămâni  până se umple piața.

Trebuie să fim puțin mai atenți atunci când cumpărăm. Când vorbim despre legume și fructe trebuie să fim atenți și la modul de depozitare, dar mai ales de unde le achiziționăm. Cu stilul acesta: lasă că știu eu că e cineva de la țară care îmi aduce mie, s-ar putea să ne trezim cu mari probleme și acel așa zis țăran să fie doar un intermediar care să aducă din afara UE, pe diferite lanțuri, tot felul de produse. Iar dacă ne uităm între București și Ploiești, pe stânga și pe dreapta vom vedea foarte multe tonete care vând tot felul de produse agroalimentare, nimeni nu știe de unde sunt, iar păstrarea lor într-o zonă cu toate depunerile acelea de noxe de la atâtea mașini… e destul de periculos pentru consum... Autoritățile ar trebui să facă și publice și locațiile în care au fost făcute acele controale, numele celor prinși, astfel încât să se poată lua măsuri într-un timp scurt”.

 
Sorin Mierlea, președintele InfoCons, intervievat de Andreea Orosz