Coplata pentru serviciile medicale private, amânată un an. PALMED: Serviciile nu sunt decontate la valoarea reală

analiza.jpg

Aproximativ cinci milioane de români se tratează, anual, în sistemul sanitar privat
Image source: 
pixabay.com

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private –PALMED- care reprezintă cele mai cunoscute clinici și spitale private din România ia în calcul să nu mai semneze contracte anuale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate care permit decontarea serviciilor medicale în privat. Nemulțumirea a fost generată de decizia de prorogare a introducerii contribuţiei personale până la 1 aprilie 2021 dar și de faptul că CNAS decontează serviciile medicale la tarife subdimensionate”, spune la RFI, Cristian Hotoboc, președintele patronatului PALMED. Amânarea introducerii coplății până la 1 aprilie 2021 se regăsește în Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Orban înainte de a fi demis. Documentul, prin care serviciile medicale din cadrul programelor naționale de sănătate curative se pot derula atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați, nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

 

"Ideea e că din forma pe care am primit-o și noi ca și finală, care ar fi plecat la Monitorul Oficial, am observat că pe de-o parte s-a introdus contractarea spitalelor private în programele naționale de sănătate, lucru pe care noi l-am discutat cu ministrul (...)am convenit să intrăm în colaborare cu sistemul de asigurări sociale de sănătate și să nu mai încasăm niciun fel de contribuție, coplată de la pacienții români, pe programele de sănătate. În schimb, am observat la un subpunct mai jos, că se amână aplicarea introducerii contribuției personale pe care noi am stabilit-o încă de anul trecut, de când era vechiul guvern, și care trebuia introdusă anul acesta în Contractul-cadru care se semnează în fiecare an cu furnizorii de servicii medicale. Este vorba despre serviciile medicale care nu intră în programele de sănătate și mai ales ne referim la intervențiile chirugicale care se fac în spitalele private și care, știm cu toții, se decontează cu o sumă foarte mică de CNAS. (…) A fost o surpriză prelungirea aplicării acelei modificări care a fost făcută anul trecut. (...) Noi așteptam încă de anul trecut introducerea coplății în Contractul-Cadru, pentru a putea deconta o parte din serviciile pe care pacienții noștri le fac în unitățile noastre. Acum, din cauza interdicției de a încasa sume suplimentare de la pacienți față de ce se decontează de la CNAS, spitalele private sunt nevoite ori să lucreze în afara contractului cu casa, ori să lucreze la costuri foarte, foarte mici”, explică Cristian Hotoboc, președintele patronatului PALMED.

Potrivit acestuia, serviciile medicale nu sunt decontate de CNAS la valoarea lor reală, cele mai mari diferenţe înregistrându-se la spitalizarea continuă, acolo unde preţul corect este de două şi chiar de trei ori mai mare decât cel decontat.

“De exemplu, o operație de apendicită care costă, în mod real, 7-8000 de lei și să ne înțelegem, costă la fel și în sistemul de stat și în cel privat. Singura diferență este că în sistemul public, statul a mai găsit alte fonduri și a mărit salariile, din fonduri extra fond de asigurări de sănătate, partea de investiție, la fel, o face statul, la noi o face privatul...și nu poți în aceste condiții să decontezi o operație de apendicită la 1500 de lei când costul ei real e la 7-8000 de lei. Prin introducerea contribuției personale, noi încasam diferența de la pacient. (...)O situaţie similară regăsim şi la investigaţii imagistice de înaltă performanţă - imagistică prin rezonanţă magnetică, investigaţii computer tomograf, la analizele medicale de imunologie şi de bacteriologie, în cazul cărora diferenţa poate fi de la câteva zeci la sute de lei. O decontare justă este vitală pentru ca sistemul medical, incluzând aici şi unităţile publice, să poată funcţiona normal, iar pacienţii să beneficieze de un serviciu medical adecvat, la timp şi în condiţii similare​. (...)N am înțeles ce legătură au avut programele naționale de sănătate cu contribuția personală pe restul de intervenții. “, a explicat Cristian Hotoboc, președintele patronatului PALMED.

Singura soluţie identificată de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private este alinierea tarifelor decontate de stat la costurile reale ale serviciilor prestate în sistemul sanitar. În caz contrar, cele peste cinci milioane de pacienţi care ajung anual în mediul privat ar putea să fie nevoiţi să achite în totalitate serviciile de care beneficiază.

 

Cristian HotoboC, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private-PALMED, intervievat de Mirela Dădăcuș