De ce nu se uită autoritățile la Busu? (comentariu)

de_ce_uita_autoritati_busu.jpg

Mașini sub nămeți, în București, 6 februarie 2020 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Mașini sub nămeți, în București, 6 februarie 2020 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Ca de obicei, când ninge, România e captivă. Drumuri închise, trenuri blocate, probleme cu tramvaiele, în București. Unde greșesc autoritățile, unde exagerează cetățenii și unde are dreptate natura?

Dimineață, am sculat-o pe fiică-mea la ora șapte, ca să ne pregătim de școală. I-am pus mâna la ochi și am dus-o la geam. Când a văzut peisajul de iarnă din grădina blocului, a făcut ochii mari și a căscat gura uimită, ca și cum i-aș fi oferit înghețată la micul dejun.

 

Zăpada, bucuria copiilor, oroarea adulților (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Zăpada, bucuria copiilor, oroarea adulților (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

Când am ieșit din bloc, am făcut eu ochii mari și am căscat gura: nămeți pe margini și o fleșcăraie de nedescris pe mijlocul unor alei.

 

Alee înzăpezită, în Drumul Taberei, 6 februarie 2020 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Alee înzăpezită, în Drumul Taberei, 6 februarie 2020 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

În București a nins în luna februarie. În mod normal, nu ar trebui să fie o știre de presă. E iarnă și iarna... ninge. Ar fi fost o știre dacă ar fi nins în luna mai.

Și totuși, ca de fiecare dată când avem zăpadă în București și de data asta a fost haos. În unele cartiere mai mare, în altele mai mic.

Aleile dintre blocuri erau la primele ore ale dimineții pline de nămeți și zloată. Normal, primăriile de Sector nu se uită la Busu de la meteo și n-au știut ceea ce toată țara știa de vreo două zile, că avea să ningă în Capitală în noaptea de miercuri spre joi!

 

Pisică... surprinsă de venirea iernii (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Pisică... surprinsă de venirea iernii (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

Câțiva șoferi își curățau calm mașinile de stratul impresionant de zăpadă care s-a depus în timpul nopții.

Printre blocuri, un copac rupt ici, un pom îndoit de zăpadă colo. Pe alei, o cărare îngustă își face loc printre nămeți.

În stația tramvaiului 41 e mare miting. Vreo 150 de oameni se înghesuie pe refugiul îngust de la Piața Drumul Taberei, fostă Moghioroș.

 

Aglomerație în stația tramvaiului 41 din Piața Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Aglomerație în stația tramvaiului 41 din Piața Drumul Taberei (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

În primul tramvai nu reușesc să urc. Călătorii stau pe trepte, lipiți de uși.

Nici în al doilea nu reușesc să urc. Mai ales că trec minute bune până când își face apariția. Călătorii din stație devin nervoși. Comentează, dau telefoane și mesaje la birou și acasă.

La fel se întâmplă cu al treilea și al patrulea tramvai. În al cincilea reușesc să urc, cu chiu, cu vai. Stau în picioare într-o masă compactă de oameni și nu pot nici să ridic o mână să mă scarpin. Un domn de lângă mine își dă jos de pe umăr o geantă voluminoasă de voiaj și o lasă jos. Pe piciorul meu. Nu-i zic nimic, nu-s genul certăreț în tramvai. Sunt certăreț doar la coadă la Mega, dacă se bagă unul în față, că vrea să-și ia țigări... În tramvai, mai ales la primele ore ale dimineții, îmi e prea somn să mă cert cu unul care mă calcă.

Tramvaiul merge lent, mai lent ca oricând. Mi se pare că nu o să mai ajung niciodată la serviciu. E ca unul din visele alea în care fugi pe loc neputincios, urmărit de un monstru.

Mă întreb de ce nu au fost introduse mai multe tramvaie pe o linie atât de circulată cum e 41. Că doar e o situație specială. Când ninge, unii șoferi își lasă mașina în parcare și merg cu transportul în comun. Ceea ce înseamnă că tramvaiele și autobuzele sunt mai aglomerate. Ceea ce înseamnă că e nevoie de o suplimentare a flotei STB pe liniile cele mai folosite. Ceea ce înseamnă că nici Gabriela Firea nu e fan Busu...

În țară e jale: peste 30 de trenuri anulate, copaci căzuți peste mașini, Autostrada Soarelui închisă complet, acoperișuri smulse de vânt, mii de oameni fără curent electric.

 

Copac căzut peste o mașină, Drumul Taberei, 6 februarie 2020
Copac căzut peste o mașină, Drumul Taberei, 6 februarie 2020

 

La televizor, mulți șoferi și pasageri nervoși critică autoritățile că ”nu fac nimic”. ”De ce plătim taxe și impozite?”, se întreabă un domn supărat.

Aici ar trebui să facem precizarea că nicăieri în lumea asta, autoritățile nu se pot pune cu natura. Dacă e să fie viscol, atunci totul se cam dă peste cap. Și în Germania și în Franța și în România. Ce poți face când e cod roșu de viscol, iar vântul bate cu 150 de km/h?

Și în Germania cad copaci pe șina de tren când e câte o furtună mai zdravănă. Și în Marea Britanie șoselele dispar sub apă când au loc inundații.

Iar pe șoferul nervos care înjură autoritățile pe cod roșu, galben sau cine știe ce alte culori l-aș întreba politicos: ”Dar dvs. nu vă uitați la Busu?”.