Registrul Pedofililor updatat până la finalul anului

45 de mii de români sunt înscriși în evidențele poliției ca agresori sexuali.

Numărul lor este incomplet. Poliţia Română anunță că va realiza până la finalul anului un Registru Naţional al persoanelor care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

După cazul pedofilului criminal de la Caracal și alte numeroase cazuri de abuz sexual semnalate de presă, Poliția Română anunță că va updata în cel  mult 12 luni registrul național la persoanelor care au comis infracțiuni sexuale asupra minorilor.

45 de mii de persoane sunt deja înscrise

Acesta a fost prevăzut prin legea care a intrat în vigoare în vara anului trecut prin care toţi profesorii, cadrele medicale şi ceilalţi români care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligaţi să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali.

Legea stipulează că toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual. Şi cum, legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an deoarece certificatul - care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare - este valabil doar 6 luni.

Sunt vizate infracțiuni ca: traficul de persoane, cel de minori, proxenetism, exploatare a cerşetoriei, folosire a unui minor în scop de cerşetorie, folosire a serviciilor unei persoane exploatate, folosire a prostituţiei infantile, viol, agresiune sexuală, act sexual cu un minor, corupere sexuală a minorilor, racolare a minorilor, hărţuire sexuală, folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual, pornografie infantilă, ultraj contra bunelor moravuri şi incest.

„Nu vor fi trecute în Registru persoanele care erau minore la data comiterii faptei, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată dispune acest lucru în mod expres”, se menţionează în comunicatul Poliţiei Române.

Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale va conţine, printre altele, fotografiile, amprentele, dar şi probele biologice ale infractorilor. În plus, reabilitarea, graţierea sau amnistia nu va şterge datele despre o persoană aflată în evidenţă.  Codul Penal nu include infracțiunea de pedofilie

În România infractiunea de "pedofilie" nu exista in Codul Penal sub aceasta denumire. In schimb, exista infractiuni sexuale in legatura cu minorii care sunt pedepsite după cum urmează. Actul sexual cu un minor se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani. Coruperea sexuala a minorilor - se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani iar agresiunea sexuala - se pedepseste cu Închisoarea de la 3 la 10 ani dacă victima este un minor.

În Germania, abuzul sexual împotriva copiilor se pedepsește cu închisoare de până la 10 ani la fel și în Franta. În Spania, agresiunile sexuale asupra copiilor mai mici de 13 ani, prin acte de violență sau amenințare, sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Iar în Italia, relațiile sexuale cu un minor sunt condamnate cu pedepse care pot ajunge la 10 ani, iar coruperea de minori este pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.