Autoritățile își pasează responsabilitatea în cazul ursului ucis în Harghita

costel_alexe.jpg

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că medicul arondat zonei era obligat prin HG să tranchilizeze ursul...
Image source: 
Facebook / Costel Alexe

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a demarat procedura de demitere a prefectului de Harghita, după ce un urs a agonizat timp de 18 ore pe un drum din județ, după ce a fost lovit de o mașină la sfârșitul săptămânii trecute. Deși reprezentanții mai multor instituții au venit la fața locului, nimeni nu a intervenit concret, toți asistând practic neputincioși la întreaga scenă. Deznodământul: ursul a fost, în cele din urmă, împușcat de vânători, pentru a-i curma suferința, dupa cum au anunțat autoritățile locale, în timp ce toți cei implicați în operațiune își pasează acum unii altora responsabilitatea.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, spune că medicul arondat zonei era obligat prin HG să tranchilizeze ursul și să emită raportul privind starea sa de sănătate. Raportul a fost făcut însă din mașină, fără ca animalul să fie consultat, mai acuză ministrul, care promite că astăzi vor fi convocați toți cei implicați în problema urșilor, pentru a vedea cum trebuie modificată legea.

”Este inadmisibil, cu prefect, cu reprezentanți ai Jandarmeriei, ai celor din ministerul Mediului, DSV, să ajungem să se uite unul la altul, pasând responsabilitatea de la unul la celălalt, pentru ca în ceasul al 12-lea să ajungă documentația la Ministerul Mediului și ministrul să ia decizia de avizare a acelei proceduri de recoltare", a mai spus Costel Alexe.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Harghita consideră că demiterea din funcție a prefectului județului nu rezolvă nimic.

„În județul Harghita, precum și în județele Covasna, Mureș și în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să se întâlnească cu un urs– sau chiar cu mai mulți urși – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, și să aibă loc un accident. Ministerul Mediului caută vinovatul într-un caz individual, deși problema asta complexă și se află de mulți ani pe masa Ministerului Mediului”, susține președintele Consiliului Județean Harghita.

Potrivit acestuia, ministrul se rezumă să facă ceea ce au făcut predecesorii săi și anume să dea vina pe localnici, deși problema a fost semnalată de mai multe ori la nivel central.

Între timp, polițiștii din Harghita au deschis dosar penal pentru a stabili dacă s-a comis vreo infracțiune.

De ce nu a intervenit totuși nimeni? De teama unui dosar penal, spune Cristina Lapis, de la organizația neguvernamentală ”Sanctuarul Urșilor” din Zărnești, citată de agenția Mediafax.

Potrivit acesteia, trebuie modificat ordinul de ministru în cazuri precum cel care s-a petrecut în Harghita, pentru a nu mai exista „spaimă de dosar penal” și în caz de accidente, să poată fi luată o hotărâre imediată.

De la nivel central, premierul Ludovic Orban constată că în acest caz medicul veterinar și prefectul județului au tergiversat foarte mult luarea deciziei.

De partea sa, ministrul de interne, Marcel Vela, spune că a aflat cu această ocazie, cu stupoare, că jandarmii au temei legal să intervină, au și armament, dar nu au tranchilizante. Marcel Vela spune că singurul județ unde există protocol local pentru intervenție este Hunedoara. Asta într-o țară care se confruntă frecvent cu astfel de cazuri în care animalele sălbatice devin victime ale accidentelor rutiere.