Acuzații de segregare rasială în școli, la Iași

romi.jpg

Image source: 
partidaromilor.ro

Intrare separată de majoritari. Li s-a întîmplat elevilor romi de la o școală din municipiul Iași. Și asta nu e tot. Potrivit reprezentanților Asociației Partida Romilor, filiala Iași, și pauzele erau la ore diferite pentru ca elevii de etnie romă să nu se întâlnească cu ceilalți elevi. Problemele nu se opresc aici. Situația de la Iași a ajuns la Consiliul Național de Combatere a Discriminărilor iar acum audierile sunt în plină desfășurare. Inspectoratul Școlar din Iași neagă acuzațiile aduse.

„Anul trecut cînd au venit aici nu intrau pe intrarea noastră și nici nu ieșeau pe intrarea noastră!”, povestește bunica unei fetița de etnie romă. Deși acum e în Anglia a venit deseori la Iași să își vadă nepoțica, Julia. Și a văzut cu ochii ei și intrarea separată pentru elevii romi de la Școala Ion Neculce. Spune că și toaletele erau separate. Și pauzele puse la ore diferite. Ca elevii de etnie romă să nu se întâlnească cu elevii romani.

Pentru bunica de etnie romă discriminările nu sunt o noutate. Și la înmatricularea nepoatei au fost probleme. „Toți copii aceștia de pe Cantemir nu le mai poți spune copii ghetourilor. Aici nu mai locuiește nimeni. Generațiile trecute au plecat în strănătăți! Am vrut să o inscriem pe nepoată laTitu Maiorescu. Nu s-a putut. Fata a zis că se duce la o școală din Galata! Nu are locuri!”

Problemele au fost semnalate public de reprezentanții ieșeni ai Asociației Partida Romilor, Pro-Europa, care acuză Inspectoratul Școlar din Iași de segregare a romilor la unitatea de învățământ din Iași.

Reprezentanta Asociației, Elena Motaș: ”Elevii sunt înmatriculați la Școala Titu Maiorescu, dar neavând spațiu suficient, câteva clase au fost mutate la Școala Ion Neculce. Au personalitate juridică diferită. Într-o școală funcționează două. Școala Ion Neculce are număr redus de elevi, sunt clase cu 13-20 elevi, câte o clasă pe serie, iar Școala Titu Mairoescu are 5-7 clase pe serie si nu are spatiu, în schimb i se alocă foarte multe clase, deși cele două instituții sunt în același areal. Școala Titu Maiorescu este o școală elitistă din punct de vedere al părinților și are chiar și 37 de elevi în clasă. Elevii celor două școli au și pauze în intervale diferite”.

Probleme de discriminare au fost sesizate și la Școala din Dagîța. Inspectoratul Școlar a demarat o anchetă finalizată miercuri 6 noiembrie. Nu se confirmă nimic. Inspectorul scolar Cristinel Iordăchioaia spune că toate școlile au două intrări dar nu s-a pus problema ca elevii romi să intre separat de cei români. Cât privește problemele de la școala din Dagîța, Inspectoratul școlar tace.

Președintele Asociației Partida Romilor Pro Europa Iași, Elena Motaș spune că diriginții au început să ceară copiilor declarația de apartenență. Care ești de etnie romă? Așa se întreabă acum în multe școli din Iași.