Disensiuni în IICMER privind dezbaterea legată de "experimentul Pitești"

iicmer_facebook.jpg

Image source: 
Facebook

Președintele Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului, Dinu Zamfirescu, și vicepreședintele instituției, Adrian Niculescu, precizează că nu au fost consultați în  legătură cu poziția IICCMER prin care au fost condamnate afirmațiile a doi cercetători privind modul în care s-a derulat ”experimentul Pitești” în perioada comunismului stalinist din România.

„Subsemnații Dinu Zamfirescu, președinte al Consiliului Științific al IICCMER, și Adrian Niculescu, vicepreședinte al IICCMER, referitor la comunicatul IICCMER din 30 octombrie 2019, se văd nevoiți să declare că, în emiterea și redactarea acestuia, nu au fost consultați în nici un fel. Pe cale de consecință, subsemnații se disociază de acest text, care în formularea sa, angaja întregul Institut”, potrivit unei precizări, date publicității duminică.

Cercetătorul Mihai Demetriade a afirmat recent, într-un interviu acordat RFI pe tema „Experimentului Piteşti”, că tortura „nu este o excepţie venită sau impusă de un terţ represor”. „Ea face parte din anatomia legionară. Administraţia penitenciarului a creat contextul favorabil ca acest episod violent să se dezvolte. Asta developează Piteştiul cumva, şi Suceava, într-o altă lumină. Îţi dai seama că victimele nu sunt chiar victime”, a declarat Mihai Demetriade.

Ulterior, şi Mădălin Hodor a făcut referire, pe Facebook, la interviul acordat de Mihai Demetriade.

„Ei, interviul ăsta, bazat pe cercetările lui de ceva ani, cam dă la temelia unuia dintre marile mituri ale carpetei cu Răpirea din Serai din CV-ul marilor istorici anticomunişti ai patriei. Care şi-au cam construit nişte cariere şi au produs nişte scrieri de toată jena, nu mai zic şi nişte filme bune de aruncat la coş”, a scris, printre altele, Mădălin Hodor.

În replică, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a luat act „cu uimire şi indignare” de declaraţiile celor doi, apreciind că este „un act de vandalism intelectual să califici terifiantul experiment derulat la închisoarea din Piteşti drept o simplă răfuială între grupări adverse, fie ele şi legionare”.

„Exonerarea autorităţilor comuniste de vina de a fi încurajat şi patronat un asemenea episod de degradare a fiinţei umane reprezintă o lovitură pe obrazul celor care, proveniţi din mai tot spectrul politic şi ideologic al epocii, au fost supuşi unui regim de tortură la care, după cum spunea şi Alexandr Soljeniţîn, nici măcar artizanii GULAG-ului nu s-au gândit. La trei decenii de la căderea simbolică a comunismului, este trist şi revoltător să constaţi că oameni care au cercetat arhivele dictaturii proletariatului nu au înţeles nimic din drama consumată în universul concentraţionar, utilizând etichetări abuzive şi trăgând concluzii imunde”, precizează IICMER.