Incendiile fac ravagii în California. Mii de persoane, inclusiv celebrități, evacuate

california.jpg

Incendiile fac ravagii în California, 28 octombrie 2019.
Image source: 
REUTERS/Gene Blevins

Incendii de proporții fac ravagii în California. Mii de oameni, inclusiv celebrități precum actorul Arnold Schwarzenegger sau baschetbalistul LeBron James, au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza flăcărilor.

Mii de oameni au fost treziți în toiul nopţii de alertele primite pe telefoanele mobile prin care li se cerea să îşi facă bagajele şi să evacueze cât mai repede locuinţele.Asta după ce, pe dealurile din nord-vestul orașului Los Angeles, la porţile celebrului cartier Bel Air şi ale faimosului Getty Museum, un incendiu de vegetaţie calificat drept ''foarte agresiv'' de către echipajele de intervenţie a izbucnit în noaptea de duminică spre luni. Focul s-a extins pe o suprafață de aproximativ 200 de hectare, amenințând luxosul cartier Brentwood, unde locuiesc numeroase celebrități.

Printre persoanele afectate se numără Arnold Schwarzenegger, actor și fost guvernator al Californiei, care a transmis că a fost nevoit să părăsească locuința. Actorul a îndemnat oamenii să respecte ordinele de evacuare. De altfel, premiera de gală a celui mai nou film al lui Schwarzenegger, "Terminator: Dark Fate", programată luni noapte, a fost anulată din cauza incendiului.

Instituțiile de învățământ din zonele amenințate de incendiul de vegetație au fost închise, inclusiv University of California Los Angles (UCLA).

Întregul stat american California, afectat în ultimii ani de incendii devastatoare şi uneori letale, a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său.

La ora actuală sunt 17 focare active, potrivit CNN.

200 de mii de persoane din comitatul Sonoma au fost somate în weekend să evacueze locuinţele din cauza incendiului numit ''Kincade Fire'', la nord de San Francisco. Sute de poliţişti au fost desfăşuraţi pentru a se evita jefuirea proprietăţilor abandonate. Autorităţile estimează că aproape 80.000 de clădiri sunt potenţial ameninţate de flăcările înteţite de vântul puternic.

Potrivit departamentului de pompieri, sinistrul este controlat în proporţie de doar 5%.

Peste 3.000 de pompieri sunt desfăşuraţi pe teren şi luptă cu flăcările.

În SUA, doar în acest an au ars peste 1 milion 8 sute de mii de hectare de vegetație.

Statisticile Organizației Mondiale a Meteorologiei arată că suprafețele distruse de foc în SUA cresc anual cu 500% din 1970 încoace.