Cățeii magistrat – un ajutor pentru copiii nevoiți să depună mărturie la tribunal

catei.jpg

Cățel judecător (stânga), cățel polițist (dreapta)
Sursa imaginii: 
Top Dogs / France24

O asociație din Iohannesburg, Africa de Sud, utilizează câini pentru a-i ajuta pe copiii victime ale agresiunilor sexuale să facă față tensiunii dintr-o sală de judecată, relatează echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Asociația Top Dogs, specializată în terapii canine, organizează, începând din 2015, adevărate repetiții pentru proces, în cadrul cărora rolurile sunt interpretate de căței deghizați în judecător, procuror, avocat etc.

Din două în două săptămâni, sâmbăta, circa 80 de copii și 15 câini sunt repartizați în două locații: tribunalul din Krugersdorp și o sală de audiențe amenajată la sediul fundației Teddy Bear.

Vanessa Garland, activist la asociația Top Dogs explică:  ”Mai întâi copiii sunt împărțiți în grupuri mici, în funcție de vârstă. Apoi le explicăm cum se desfășoară un proces și cine sunt cei implicați: judecătorul, polițistul, avocatul, martorul, toți reprezentați de căței...

Apoi începem să simulăm procesul. Fiecare cățel ocupă locul personajului respectiv iar un copil citește cu voce tare replicile. Se respectă toate regulile, inclusiv faptul că toată lumea trebuie să se ridice în picioare la intrarea judecătorului și să se așeze doar după ce acesta își ocupă locul. Ședința se încheie cu câteva momente de relaxare, în care copiii se pot juca cu cățeii... Este foarte important să-i familiarizăm pe copii cu aceste săli de judecată pline de adulți, dintre care unii sunt chiar cei care i-au agresat... Spre deosebire de Statele Unite și Canada, unde folosirea câinilor în asistența judiciară este mai răspândită, câinii nu pot rămâne în tribunal în ziua audierilor”.

 

Judecătorul:

Acuzatul:

Victima: