669 de zile în stradă. Comunitatea Vă vedem din Sibiu suspendă protestele: "A fost un exercițiu de construcție a speranței"

Mișcarea de protest „Vă vedem din Sibiu”, în stradă timp de  669 de zile consecutiv, a fost suspendată „pentru moment, până la configurarea unei noi formule de guvernare”.  Marele câștig a fost descoperirea unei comunități pro-europene, iar Vă vedem din Sibiu se va reactiva, ca anticorpii, de fiecare dată când vor exista derapaje, spune, la RFI, poetul Radu Vancu, membru al comunității: 

R.V.: Ne cunoșteam probabil vag unii dintre noi, dar nu știam că noi credem în aceleași valori capabile să ne țină 669 de zile neîntrerupt în stradă. Am descoperit că există o comunitate pro-europeană și pro-justiție în Sibiu, capabilă să facă lucurl ăsta și pentru mine ăsta e câștigul cel mai important. Fiindcă mi-e limpede că această comunitate care acum își suspend temporar protestul va continua să funcționeze ca un fel de rezervă de anticorpi pe termen lung. Și va fi activă în Sibiu de câte ori va fi nevoie pentru o cauză civică sau social. Ăsta e cel mai important câștig pentru mine. Apoi, cred că a fost un exercițiu de construcție a speranței. (…) 

Rep.: Ați transmis înțeleg și o listă de cerințe. Sintetizat, ce așteptați?

R.V.:  Ceea ce am cerut dintotdeauna. Repararea legilor justiției. Asta ne-a ținut în stradă de la început. Rezolvarea votului pentru diaspora, repararea efectelor nocive ale OUG 114, care economic vorbind are unele efecte maligne de-a dreptul. Și rezolvarea alegerii primarilor în două tururi, așa cum e normal într-o țară democratică. Ar mai fi și altele, dar acestea patru ni s-au părut a rezuma cel mai bine ce așteptăm și de la viitoarea guvernare, oricum s-ar configure ea și de la Parlament.

Rep.: Pe măsură ce societatea civilă din Sibiu se deștepta, v-ați fi așteptat poate ca modelul comunității să fie prleuat în mai multe localități din România?

R.V.: Asta a fost una din primele speranțe, să construim un fel de rețea a rezistenței. Și am invitat și chiar am sprijinit alte zone. (…) Au apărut, însă din păcate nu au durat. Și înțeleg de ce: în Sibiu a fost un cumul de factori care era greu de repetat în alte părți. Plecând și de la arhitectura Sibiului: plasarea în centru a sediului PSD, în acea zonă pietonală foarte mică. Relația asta de presiune pe carei o pui se construiește mult mai direct. (…) Până la urmă am rămas noi singuri și am încercat să fim la înîlțimea speranțelor care s-au pus în noi. 

Rep.: Multe mișcări civice s-au transformat în partide politice. Cum vedeți dvs. acest model și în ce măsură Vă vedem din Sibiu ar putea ajunge la rându-I o formațiune politică?

R.V.:  Nu cred că va ajunge. Sigur, vorbesc în nume personal. (…) Dar am văzut în acești doi ani destui oameni talentați și admirabili dintre noi intrând în partidele politice generate de stradă, mai ales în USR și PLUS și făcând treabă foarte bună acolo. Speram ca parte din oamenii ieșiți în stradă în numele unor valori europene să-și assume un destin politic și să construiască o politică după chipul și asemănarea acestor valori.

 

Ascultă AICI interviul integral: