Iași: 1.500 de medici stomatologi „se bat” pentru 30 de asistente

dentist.jpg

Criza forței de muncă afectează grav serviciile de stomatologie din județul Iași.
Criza forței de muncă afectează grav serviciile de stomatologie din județul Iași.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Criza forței de muncă afectează grav serviciile de stomatologie din județul Iași. Semnalul de alarmă a fost tras de decanul Facultății de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, în același timp președinte al filialei Colegiului Medicilor Stomatologi, Norina Forna. Ea spune că în acest moment sunt 1.500 de medici stomatologi și doar 30 de asistente medicale specializate.

„Din necesarul nostru, în județul Iași noi avem 1.500 de medici, doar 30 de asistenți medicali deservesc activitatea clinicilor și cabinetelor dentare. Deficitul este enorm și încă există situații în mediul rural care funcționează fără asistent medical dentar. Și asta pentru că s-a sistat programul de studiu penstru asistenții stomatologi. Au existat diferite variante de acoperire a acestui gol. O reprofilare a asistenților de medicină prin activitatea la locul de muncă, fie prin studiile postliceale realizate de persoanele interesate să lucreze în acest domeniu, dar fără licență”, a explicat profesorul universitar doctor Norina Forna.

 

Ascultă aici:Un program pentru asistente medicale va demara din toamna anul viitor la Facultatea de Stomatologie de la UMF Iași.

Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi atrage atenția că și finanțarea asigurată stomatologiei de la casa Județeană de Sănătate nu permite acoperirea cheltuielilor nici măcar plata salariului asistentei medicale. Plafonul este foarte redus. Iar în mediul rural, oamenii sunt deseori prea săraci pentru a-și permite să medargă la stomatolog.

Primarii comunelor ar trebui să pună la dispoziția medicilor stomatologi spații dar chiar și așa afacerea nu este una rentabilă. „ Oamenii au nevoie de stomatolog dar nu își permit să plătească, nu au ce. Mai vin cu o găină, un borcan de dulceață dar asta nu permite supraviețuirea cabinetului”,  a povestit un medic stomatolog.

Sute de ieșeni sunt obligați să meagă și cîte 10 kilometri pînă la cel mai apropiat cabinet stomatologic. Și merg doar dacă e ceva foarte grav. Pentru toate celelalte probleme, pastile și leacuri băbești.

Decanul Facultății de Stomatologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie, profesor universitar Norina Forna se declară îngrijorată și de absența cabinetelor școlare, mai ales în mediul rural: „Toate comunele din jurul Iașului nu au cabinete stomatologice. Să nu mai spunem că există situații în care nu avem cabinete de medicină școlară. Realizăm acum un proiect de dotare cu cabinete de medicină dentară care sunt necesare. Există cabinete private, răzleț amplasate! ”.

 

Ascultă aici:În luna septembrie a anului trecut, primăria municipiului Iași a cumpărat mai multe echipamente stomatologice complete, în valoare de 280.000 de lei. 19 unități au ajuns la școli și 4 la universitățile publice.