Șefa ANAF: Bonus de 3% pentru cei care plătesc taxe și impozite la timp

impozite-taxe-firme.jpg

Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Românii care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp ar putea beneficia, de la 1 ianuarie 2020, de un bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen, a spus șefa Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mirela Călugăreanu. Proiect de act normative a fost deja creionat, a mai spus președinta instituției.

 

"Am realizat studiul de impact pe acest segment al celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la timp. Am identificat contribuabilii care se regăsesc în situaţia de a putea fi premiaţi. Reprezintă un număr semnificativ. A fost creionat proiectul de act normativ care reglementează două aspecte: cum avem aşa-zisa listă neagră, vom avea trimestrial, în acelaşi ritm, lista albă, iar pe de altă parte proiectul de act normativ vizează acordarea unui bonus de 3% din sumele achitate integral şi la termen de către bunii plătitori", a afirmat Mirela Călugăreanu la Antena 3, citată de Agepres.

Proiectul prevede două posibilităţi de recompensare a celor care își plătesc datoriile la timp: fie acordarea anuală a acestui bonus, fie acordarea acestuia la fiecare termen de plată. Șefa ANAF a adus în discuție și lista neagră în cazul persoanelor fizice, listă care, potrivit acesteia, a fost eliminată.

"A fost reglementată problema listei negre în cazul persoanelor fizice, în sensul că s-a eliminat această obligaţie(…). Ideea este că de aceea am simţit nevoia să creăm un instrument pentru bunii plătitori, pentru că pentru persoanele fizice şi juridice care s-au confruntat cu dificultăţi financiare reale s-a aprobat Ordonanţa 6 care prevede două categorii de măsuri: contribuabilii care aveau datorii la 31 decembrie 2018 restante şi care nu au avut posibilitatea şi nici nu au în perioada următoare posibilitatea de a le achita în termen scurt pot accesa planul de restructurare cu un termen de aplicare pe 7 ani. Sunt acolo o serie de facilităţi care conduc la reduceri de până la 50% din aceste datorii şi anularea accesoriilor. De asemenea, important este faptul că pentru cei care-şi achită obligaţiile fiscale restante la 31 decembrie 2018 până la data de 15 decembrie 2019 se aplică mecanismul anulării integrale a dobânzilor şi penalităţilor", a mai spus șefa ANAF.