Cum arată școala din satul Humosu, județul Iași, în prima zi de școală (foto)

humosu1.jpg

Școala din satul Humosu, județul Iași, în prima zi de școală a anului școlar 2019-2020
Image source: 
Violeta Cincu / RFI România

158 de elevi de la Școala Humosu din comuna Sirețel, județul Iași vor face naveta 13 kilometri, timp de cîteva luni, pentru că școala aflată în reabilitare a fost abandonată de firma de construcții, care nu și-a primit banii la timp.

Cu ce fac naveta copiii? Deocamdată fiecare se descurcă cum poate. Așa că luni, 9 septembrie, copiii nu s-au dus la ore. Și nici marți nu vor merge. Microbuzele școlare încep să fie uzate și uneori imposibil de reparat. Programul Laptele și cornul va lipsi pentru al doilea an școlar consecutiv din multe școli din județul Iași. Și scăderea numărului de elevi pare a fi o problemă din ce în ce mai gravă. În ultimii doi ani sunt cu 2.500 de copii mai puțin la Iași.

Școala din Humosu, fotografii de Violeta Cincu:

Prima zi de școală e așteptată cu nerăbdare de elevii din Iași. Părinții zîmbesc alături de copii. Dar problemele sunt multe. Unii, sătui să aștepte contribuția statului pun mînă de la mînă-fondul clasei-pentru a face clasa mai prietenoasă. Alții spun că sunt probleme legate de numărul de teme dar și securitatea în perimetrul școlii. În rețeaua de învățământ preuniversitar din Iași sunt 220 de unități de învățământ. Dintre acestea 181 au autorizație sanitară de funcționare; 39 nu. Toate școlile fără aviz sanitar sunt din mediul rural.

30 unităţi de învăţământ au în derulare lucrări de reabilitare. Printre ele și Școala din Humosu. Directorul școlii coordonatoare din Siretel, Mihai Cojocaru spune că nu știe cum vor ajunge copiii din Humosu la școală. 13 kilometri sunt intre Humosu și Slobozia. Directorul Școlii din Sirețel explică de unde a pornit problema. Școala din Humosu se prăbușea peste elevi. În mai a intrat în modernizare prin PNDL. Dar, a spus Mihai Cojocaru, certurile de la Primăria Sirețel au întîrziat aprobarea bugetului iar constructorul nu și-a primit banii la timp. Acum se caută soluții. Cum închirierea unui mijloc de transport autorizat e scumpă se caută spații în Humosu. La săteni. Iar profesorii vor lucra în trei schimburi.

 

Doar în județul Iași 107 școli au wc-ul în curte

Din 606 unități de învățământ, 107 au grupuri sanitare exterioare cu apă curentă și rețea de canalizare/fosă septică, 99 au grupuri sanitare exterioare fără apă curentă și rețea de canalizare/fosă septică, iar 400 au grupuri sanitare interioare. Potrivit unui raport oficial, în judeţul Iaşi sunt 160 de microbuze şcolare, din care 8 sunt defecte, iar 21 prezintă un grad avansat de uzura. La nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi au fost înregistrate 89 de solicitări de microbuze şcolare de la școlile din mediul rural.Din 220 de unități de învățământ cu personalitate juridică, 56 au clădiri încălzite cu sobe cu lemne, 114 cu centrale termice, iar 50 prin alte mijloace. Școlile din Sirețel și Dolhești nu au cumpărat lemne, pentru că nu s-au aprobat bugetele locale.

Liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă   spune ca 6 la suta din PIB alocat educatiei tine deja de literatura stiintifico-fantastica. Din 220 de unități de învățământ de stat cu personalitate juridică și 386 de unităţi de învăţământ arondate, 194 dintre ele nu dispun de pază umană şi nici de sisteme tehnice de supraveghere video.

Pentru oficialii inspectoratului scolar din Iași situația e roz. Dar scaderea populatiei scolare e deja alarmanta. În ultimii doi ani sunt cu 2.500 de elevi mai puțin. Doua școli cu câte 800 de elevi fiecare. Președintele Consiliului Judetean Iasi, Maricel Popa și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica se laudă. Mihai Chirica spune că ar trebui ca primăriile să fie obligate prin lege să aloce un anumit procent din buget investițiilor în educație.

Prima zi de școală în județul Iași (audio)